Nieuws

Jonge vrouwen schuiven graag aan bij talkshows

Deskundige (ex-)studenten genoeg, zegt de Nationale Jeugdraad.

Er zijn nog altijd minder vrouwen dan mannen te gast bij praatprogramma’s. De Nationale Jeugdraad (NJR) wil ervoor zorgen dat vrouwen een prominentere plaats aan tafel krijgen. Deskundige (ex-)studenten genoeg.

Volgens tv-presentatrice Eva Jinek laten vrouwen zich nog te vaak afschrikken uit zorg voor negatieve reacties, waardoor ze ondervertegenwoordigd blijven in talkshows. Vorige week riep ze vrouwen op om zich over die angst heen te zetten, en ervoor te zorgen dat ‘de opinies van vrouwen en vrouwelijk leiderschap net zo prominent aanwezig zijn in onze samenleving als die van mannen’.

Belronde
De NJR, waarin 38 jongerenorganisaties vertegenwoordigd zijn, had daar wel oren naar en begon direct met een belronde. Al gauw waren 21 jonge vrouwen opgetrommeld die ‘staan te springen’ om hun expertise te delen. Zo kunnen redacties in ieder geval niet zeggen dat ze zich verstoppen, is de gedachte.

‘Overal om mij heen zie ik dat expertise en deskundigheid leidend zijn, en zaken als gender een bijrol spelen. Ik ken meer dan genoeg jonge vrouwen die maar al te graag zouden aanschuiven, vrouwen met een goed verhaal, een berg aan deskundigheid maar vooral met heel veel energie en enthousiasme’, zegt NJR-voorzitter Luce van Kempen. Ze biedt een zogenoemd bidbook aan als open sollicitatie voor redacties van talkshows, journalisten en opiniemakers.

Specialisaties
In de lijst zijn veel (ex-)studenten vertegenwoordigd (op het eerste gezicht geen van de HU). De een is voorzitter van het Interstedelijk Studenten Overleg, de ander is jongerenvertegenwoordiger bij de Verenigde Naties. Van iedereen zijn de specialisaties uitgelicht: zo weten redacties meteen wie ze moeten bellen bij een bepaald onderwerp.

Advertentie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *