Achtergrond

Je eigen brouwsel uit de biertap van het café

Praktijkdocent en oud-student Jens van Riel (28) heeft de Brand Bierbrouwwedstrijd gewonnen. Hij brouwde de beste Gose, een biertje met lager alcoholpercentage. Het winnende biertje zal vanaf maart volgend jaar in de Brand-cafés uit de tap stromen.

Van Riel begon als  student Chemische Technologie als hobby bier te brouwen. Na zijn afstuderen in 2015 kwam hij te werken in het laboratorium van de opleiding. Als praktijkdocent helpt hij onder meer studenten die de minor Process Development in the Chemical Industry volgen met….. het brouwen van bier.

Wat is het winnende biertje precies?
‘Een Gose. Het is een soort bier, net als blond of tripel. Een lichtzoutig biertje, wat droger van smaak. Het bevat iets minder alcohol dan gewoon bier, zo’n vier procent.’

Waarom is jouw recept het beste van de ruim tweehonderd deelnemers?
‘Ik heb het juiste smaakpalet gebrouwen. Gose heeft een wat ziltige smaak en het is de bedoeling om dat mild te houden. Je schiet vaak door waardoor het een wrange smaak krijgt. Dat is bij mij goed gelukt.’

Je hebt een brouwmaatje, las ik.
‘Klopt, dat is medestudent Robbert van Oeveren. Het basisrecept hebben we samen ontwikkeld en op een gegeven moment ontstond een discussie over welke hop we verder zouden gaan gebruiken. Daarover verschilden we van mening. Dus kozen we ervoor om allebei apart iets in te sturen. Ik ben eerste geworden en hij tweede.’

Is het slaande ruzie geworden?
‘Nee, het is leuk om mee te doen en vet dat we in de prijzen zijn gevallen. We gaan samen in de brouwerij van Brand het biertje brouwen waarna het op de markt komt. We gaan het recept op grote schaal bij Brand brouwen. Vanuit mijn opleiding vind ik dit het interessantst: het proces om van iets kleinschaligs iets massaals te maken.’

Dus jij kan dadelijk in het café jouw eigen biertje bestellen?
Grote glimlach. ‘Ja, hopelijk in alle cafés waar Brand geschonken wordt. In maart 2019 moet het zover zijn. Of ik er iets mee verdien? Brand koopt mijn recept als het ware: het prijzengeld van de wedstrijd is 2500 euro, waarna zij het op de markt mogen brengen.’

Hoe ben je eigenlijk aan het bierbrouwen geslagen?
‘Het basisprincipe van bierbrouwen is niet zo moeilijk. Het is heel basic. We zijn begonnen tijdens onze studententijd met een opengezaagd 50-literfust als kookvat. Een beetje experimenteren met smaken. We gebruiken nu een schuurtje van de ouders van Robbert. Daar staan drie grote pannen en twee mooie vergistingstanks. Het prijzengeld investeren we in onze brouwerij.’

Wil je in de toekomst professioneel brouwer worden?
‘Nee, het blijft een hobby. De stap naar groter is moeilijk. Dat is een dagtaak en vergt flinke investeringen. Daar zijn wij nu nog niet mee bezig. We gaan volgend jaar wel weer meedoen met de brouwwedstrijd.’