Uit-tips en win-acties

Uittips: Nederlands Film Festival & Het Betweter Festival

Iedere 14 dagen originele uittips van UitagendaUtrecht.nl. Deze keer: twee fijne festivals!

Iedere 14 dagen originele uittips van UitagendaUtrecht.nl. Deze keer twee fijne festivals: natuurlijk het Nederlands Film Festival maar ook het Betweter Festival

Tip 1: Nederlands Film Festival

27 september t/m 5 oktober, Diverse locaties

Haal je filmhart op tijdens de 38e editie van het Nederlands Film Festival met film, televisie en interactieve mediaproducties en meer dan 400 filmvertoningen en evenementen. Het festival wordt feestelijk geopend met de vertoning van ‘Niemand in de Stad’, de langspeeldebuutfilm van Michiel van Erp over het studentenleven, naar de roman van Philip Huff. Voel je meer voor een visueel spektakel? Dan is Bring Your Own Beamer misschien wel wat voor jou, waar meer dan tachtig kunstenaars en makers hun werk op de muur beamen. Of kom dansen in het festivalhart Winkel van Sinkel tijdens een groots Filmfeest met Egbert Jan Weeber achter de draaitafels.

Tip 2, Het Betweter Festival

5 oktober, TivoliVredenburg

Wie is er niet gefascineerd door extremen? Op het Betweter Festival zoeken wetenschappers, schrijvers en artiesten de grenzen op. Van bijzonder normaal tot uiterst radicaal. Maatschappelijke polarisering, natuurrampen en razendsnelle technologische ontwikkelingen maken de wereld om ons heen er een van uitersten. En ook zelf verleggen we steeds vaker onze grenzen. We willen meer en beter presteren, laten online de meest perfecte versie van onszelf zien en gaan steeds verder in de zoektocht naar een langer, fitter en gezonder leven. Is extreem het nieuwe normaal?

Tip 3: International Literature Festival Utrecht

15 t/m 29 september, diverse locaties

Foto: Michael Kooren

Van 15 t/m 29 september wordt Utrecht als UNESCO City of LIterature ondergedompeld in literatuur, lezen, boeken en poëzie tijdens het International Literature Festival Utrecht. Wereldberoemde schrijvers komen naar Utrecht zoals John Irving, Paolo Cognetti, Salman Rushdie, Antony Beevor en Julian Barnes. Op De Utrechtse Boekenmarkt kun je snuffelen tussen de antiquarische boeken. Alles over de nieuwste boeken hoor je tijdens de ILFU Boekenparade.

En of je nou Young Adult-fan bent, je favoriete schrijver wilt spreken tijdens de Book Clubs of op zoek bent naar literaire theaterstukken en boekverfilmingen: literatuur is overal in de stad te vinden tijdens het ILFU.

Tip 4: 45 jaar ’t Hoogt

t/m 6 oktober, Het Utrechts Archief

Op 12 januari 1973 was de eerste film in Filmtheater ’t Hoogt te zien: naar aanleiding van dit jubileum draagt ’t Hoogt zijn archief over en opent Het Utrechts Archief een pop-up expositie. In deze expositie toont Het Utrechts Archief de mooiste stukken uit het archief, neemt je mee terug naar 1973 en werpt een blik op het begin van het eerste filmtheater van Nederland. Hoe zag het bioscooplandschap er in die tijd uit en hoe vaak ging de Utrechter in 1973 naar de film? Waarom was juist in 1973 de tijd rijp voor een filmtheater met een focus op bijzondere kwaliteitsfilm?

Meer informatie en tips? Kijk op