Columns

Seks op school

Henk Penseel was (onder andere) docent aan de HU en blogt sinds 2010 voor de Trajectum-site. Ditmaal over seksuele opvoeding en Donald Trump. 

In Het Parool van 14 oktober een illustratie ter grootte van een pagina: een meisjespop met alleen een truitje aan, kijkend met een spiegeltje in haar kruis, als aankondiging van een sekstalk met Goedele Liekens over haar boekje ‘HELP, mijn kind denkt aan seks!’. Naast het interview ook weer een illustratie van een hele pagina, met dit keer een jongetjespop die naar beneden in zijn opengesperde onderbroek kijkt.

Volgens de meeste Nederlanders moeten ouders hun kinderen vertellen hoe de seksuele vork in de steel steekt, al vinden veel van hen het ongemakkelijk om over te praten. In 1969 was ik betrokken bij het schrijven van een curriculum om seksuele voorlichting standaard te introduceren op de openbare, toen nog hetende lagere scholen van Amsterdam. Tijdens de biologielessen op middelbare scholen werd er meestal wel aandacht aan besteed, al ging dat op confessionele scholen vaak alleen maar over de fysieke verschillen van mannen en vrouwen.

Zowel meisjes als jongens zijn vrijwel allemaal wel eens verliefd geweest en hebben kortdurende verkeringen achter de rug als ze op een hogeschool komen. Van de 15- tot 19-jarigen heeft volgens de Rutger Stichting  38% van de jongens en 41% van de meisjes geslachtsgemeenschap gehad. Een meerderheid heeft dus nog niet geneukt (een woord dat Mies Bouman met moeite uit haar mond kreeg in DWDD). Jochem Myer zegt in zijn laatste show dat hij op zijn 21e voor het eerst seks had met een meisje. Maar dat seksuele gedachten en gevoelens bij adolescente meisjes en jongens regelmatig door hun hoofd spoken, is normaal.

Seksuele opvoeding is niet alleen om je te leren wat erbij komt kijken om veilig geslachtsverkeer te hebben, maar ook om je de bijbehorende normen en waarden te leren. Die zijn in heel Europa ongeveer hetzelfde, al verschuiven ze soms in tijd (we worden weer preutser) of per regio (vergelijk Finland met Italië). Als de Nederlandse normen en waarden thuis niet overgebracht worden, zoals bij sommige immigrantengezinnen, dan ligt daar zeker een taak voor het onderwijs.

Onderwijsminister Jet Bussemaker zei in WNL op zondag (16-10-2016) dat een uitspraak van Spinoza, ‘je moet ruimte geven aan identiteit binnen de wet’, nog steeds geldt, maar dat het houden aan de Nederlandse wet anders is dan je houden aan de Nederlandse gewoonten. Onderwijs leidt je niet alleen op voor een baan, maar leert je ook met elkaar omgaan. Dat soort onderwijs heeft de republikeinse presidentskandidaat Donald Trump nooit gehad.