Over ons

Trajectum Online, het journalistiek onafhankelijk platform voor Hogeschool Utrecht kent een rijke geschiedenis die begint in 1968. Net als alle universiteiten in ons land wil de Hogeschool Midden Nederland in 1986 ook een eigen krant voor nieuws- en faculteitsberichten. Wanneer Trajecta (daarna Trajectum) in september 1986 het eerste nummer uitbrengt, is het daarmee de eerste hogeschoolkrant in het hbo. Daarna zullen vele andere hogescholen dit voorbeeld volgen.

Een krant vol nieuws, achtergronden over onderwijs, politiek, studentenleven, het eeuwige kamertekort, huisjesmelkers, ontgroeningen, bezuinigingen en schandaaltjes: een ‘luis in de pels’. Dat laatste zorgt zo nu en dan nog wel eens voor een gespannen sfeer tussen college van bestuur en redactie. Want in een onafhankelijke redactie bepaalt de betaler niet. Een college van bestuur dat de waarde inziet van de spiegelfunctie is daarbij belangrijk.

Het bestaan van Trajectum staat in al die jaren nooit ter discussie, net als de onafhankelijke status van het blad. Toch is er veel veranderd. De tweewekelijks krant op tabloidformaat behoort al tot een ver verleden.

Door opkomst van internet neemt, dalende advertentie-inkomsten en bezuinigingen gaat de frequentie van tweewekelijks rond 1998 naar maandelijks. De krant wordt fullcolor gedrukt en transformeert twee jaar later in een magazine en een nieuwe website. Vormgeving en fotografie worden steeds belangrijker, het oog wil steeds meer.

Uiteindelijk verdwijnt ook het magazine. In de zomer van 2018 verschijnt de laatste papieren uitgave van het blad. Dit is zeker niet het eind van Trajectum. In de huidige tijd ligt de focus op nieuws en achtergrondverhalen over de hogeschool en het hoger onderwijs. Trajectum Online is toekomstbestendiger dan ooit tevoren met een actieve aanwezigheid online via sociale media en een nieuwsbrief.