Jans Kerkhof - Campus Uithof Huisartsenpraktijk   

  

Actueel

Nieuws
06.07.2015

Nibud: één op drie studieleningen voor spaarpotje

Eén op de tien leningen is zelfs bedoeld om later een huis te kopen.
  Nieuws
  03.07.2015

  Tweede Kamer geeft opleidingscommissies meer macht

  De minister moet nu met voorstellen komen.
   Nieuws
   02.07.2015

   Wat gebeurt er ook alweer met de stufi?

   Het is vandaag te warm om zelf te googelen, dus zetten we het even op een rij.
    Nieuws
    02.07.2015

    Bonhof: ‘Ik ga studenten heel erg missen'

    Lovende woorden, een zilveren penning, een gedicht en een staande ovatie voor vertrekkende collegevoorzitter Geri Bonhof.
     Nieuws
     02.07.2015

     Grootste bioscoop van Nederland op Jaarbeursplein

     Dit jaar start de bouw van een 3300 stoelen tellende megabioscoop.
      Nieuws
      01.07.2015

      ICT-studenten bikkelen voor prestigieus certificaat

      Op Nijenoord 1 werken studenten om een netwerkengineering-certificaat te verdienen van Juniper Networks.
       Nieuws
       01.07.2015

       Dansen op Typhoon tijdens 'Tour de FEM'

       Faculteit Economie en Management nam met feest afscheid van gebouw aan de Padualaan 101.
        Nieuws
        30.06.2015

        Jan Bogerd nieuwe CvB-voorzitter aan HU

        Bogerd is al sinds 2009 lid van het cvb en volgt nu Geri Bonhof op.
         Nieuws
         30.06.2015

         Experiment met deeltijdopleidingen

         Hbo mag van minister proefdraaien met overheidsbekostiging per voucher. Het experiment slaagt alleen als ook werkgevers betalen.
          Nieuws
          30.06.2015

          Studenten maken documentaire over Tour in Utrecht

          Documentaire geeft een mooi inzicht in de lobby, politieke spelletjes en tegenslagen om Tour naar Utrecht te halen.

           Nieuws
           01.03.2013

           Open universiteiten vechten terug

           Jarenlang werd het afstandsonderwijs in Nederland gedomineerd door de Open Universiteit en private instellingen als de LOI. Maar nu steeds meer universiteiten hun colleges online zetten, moeten ze snel actie ondernemen.

           De zogeheten ‘massive open online courses’ (mooc’s) die door Amerikaanse topuniversiteiten als Harvard en Princeton online worden gezet, zijn gratis te volgen. Instellingen die geld vragen voor afstandsonderwijs, hebben in de Verenigde Staten als eerste last van de nieuwe manier van lesgeven. Want waarom zou je betalen voor een cursus statistiek als je er gratis één kunt volgen bij een Harvard-hoogleraar?
            
           Ook Nederlanders die zich willen laten bijscholen, zijn niet meer per definitie aangewezen op een dure cursus. 'De mooc-markt groeit zo hard, dat ook Europese onderwijsinstellingen daar last van gaan krijgen', beaamt Timo Kos, onderwijsconsultant bij Capgemini. “Ik verwacht dat vooral de open universiteiten hun strategie moeten aanpassen. Ze moeten de opkomst van mooc’s scherp in de gaten houden.”
            
           In Nederland hebben private instellingen als LOI en NCOI volgens Kos een voorsprong op de Open Universiteit, omdat ze meer ervaring hebben met de 'vechtmarkt' die het onderwijs op wereldniveau aan het worden is. Hij verwacht niet dat de instellingen per definitie over de kop gaan, want daarvoor zijn er te veel studenten die begeleiding nodig hebben. En dat bieden de mooc’s niet.
            
           Daarmee willen de Europese open universiteiten zich inderdaad blijvend onderscheiden, benadrukt Fred Mulder, Unesco-hoogleraar in Open educational resources bij de Open Universiteit en voormalig rector. De instelling heeft een goede reputatie en eindigt steevast hoog in de ranking van de Keuzegids Universiteiten.
            
           Nagenoeg alle Europese open universiteiten hebben met elkaar afgesproken om een alternatief te bieden voor de Amerikaanse platforms. 'Door de opkomst van kapitaalkrachtige platforms als Coursera, Udacity en edX moeten we ons nog scherper gaan profileren. De Open Universiteit heeft een sterke positie, maar om die te behouden moeten we wel alert zijn', aldus Mulder.
            
           'We hebben jarenlang ervaring met open onderwijs en bieden sinds 2006 gratis zelfstudiecursussen aan. Daardoor hebben de online cursussen van Europese open universiteiten een aantal voordelen ten opzichte van de mooc’s. Ze kennen geen vaste studieroosters, zijn ontwikkeld voor zelfstudie, leggen geen accent op videocolleges, en je kunt er een formeel certificaat mee halen.' Het zijn dan ook geen mooc’s, maar mouc’s (‘massive open university style courses’), benadrukt hij.
            
           Bovendien zullen de mouc’s ook in andere talen dan alleen het Engels worden aangeboden. 'Daar komt nog bij dat de culturele context belangrijk is in het onderwijs. Een regelrechte export van Amerikaanse onderwijsproducten naar andere continenten is zeker niet op voorhand een succes.'
            
           Anders dan bij Coursera en Udacity komt er geen overkoepelend operationeel platform maar alleen een communicatieportaal dat doorverwijst naar de instellingen die de mouc’s aanbieden. Dat wordt waarschijnlijk begin april gelanceerd.
            

           You are here