Jans Kerkhof - Campus Uithof Huisartsenpraktijk   Meld je aan voor het tweede - gratis - bildungscafé

  

Actueel

Nieuws
01.12.2015

Utrecht College Tour met Jochem van den Berg

De hoofdredacteur van satirische nieuwswebsite De Speld is bekend van posts als 'Duitsland verliest tweede wereldoorlog op rij'
  Nieuws
  01.12.2015

  Studielening nu bijna gratis

  In 2016 is de rente op studieschulden wel erg gunstig: 0,01 procent, de laagste rente ooit.
   Nieuws
   01.12.2015

   'Bouw studentenwoningen valt stil'

   De nieuwe woningwet is te streng voor beleggers, vinden studenten en woningbouwcorporaties.
    Foto: Splits030
    Nieuws
    01.12.2015

    Studentenkamers voortaan groter maar ook duurder

    Besluit over splitsen en omzetten studentenkamers lijdt mogelijk tot grote kamerschaarste.
     Nieuws
     01.12.2015

     Vrijwilligerswerk tijdens je studie: 'Ga lekker feesten, zeiden ze'

     International Marketing student Jackeline ontvangt een onderscheiding voor liefdadigheidswerk.
      Nieuws
      01.12.2015

      Oud-studenten journalistiek maken docu over Voluntourism

      ‘Op social media lijken de ervaringen allemaal zo mooi, maar hoe zit het écht?’
       Nieuws
       30.11.2015

       Ict-storing treft deel van de HU

       De locaties Oudenoord, Nijenoord en Padualaan 99 waren zeker een uur verstoken van internet, e-mail en gebruik van de vaste telefoons.
        Nieuws
        30.11.2015

        Eten bij S.S.R.-N.U. voor vluchtelingstudenten

        Tussen 3 en 15 december op de sociëteit activiteiten voor het goede doel.
         Nieuws
         30.11.2015

         ‘Normaal zingen we in dure huizen’

         Tijdens de eerste versie van Stukaklassiek stelde student Kayleigh Hagen haar kamer ter beschikking.

          Nieuws
          26.11.2015

          HU-afvaardiging met missie naar klimaattop Parijs

          Op het programma staat onder meer een treinreis met de Klimaatcoalitie

           Nieuws
           01.03.2013

           Open universiteiten vechten terug

           Jarenlang werd het afstandsonderwijs in Nederland gedomineerd door de Open Universiteit en private instellingen als de LOI. Maar nu steeds meer universiteiten hun colleges online zetten, moeten ze snel actie ondernemen.

           De zogeheten ‘massive open online courses’ (mooc’s) die door Amerikaanse topuniversiteiten als Harvard en Princeton online worden gezet, zijn gratis te volgen. Instellingen die geld vragen voor afstandsonderwijs, hebben in de Verenigde Staten als eerste last van de nieuwe manier van lesgeven. Want waarom zou je betalen voor een cursus statistiek als je er gratis één kunt volgen bij een Harvard-hoogleraar?
            
           Ook Nederlanders die zich willen laten bijscholen, zijn niet meer per definitie aangewezen op een dure cursus. 'De mooc-markt groeit zo hard, dat ook Europese onderwijsinstellingen daar last van gaan krijgen', beaamt Timo Kos, onderwijsconsultant bij Capgemini. “Ik verwacht dat vooral de open universiteiten hun strategie moeten aanpassen. Ze moeten de opkomst van mooc’s scherp in de gaten houden.”
            
           In Nederland hebben private instellingen als LOI en NCOI volgens Kos een voorsprong op de Open Universiteit, omdat ze meer ervaring hebben met de 'vechtmarkt' die het onderwijs op wereldniveau aan het worden is. Hij verwacht niet dat de instellingen per definitie over de kop gaan, want daarvoor zijn er te veel studenten die begeleiding nodig hebben. En dat bieden de mooc’s niet.
            
           Daarmee willen de Europese open universiteiten zich inderdaad blijvend onderscheiden, benadrukt Fred Mulder, Unesco-hoogleraar in Open educational resources bij de Open Universiteit en voormalig rector. De instelling heeft een goede reputatie en eindigt steevast hoog in de ranking van de Keuzegids Universiteiten.
            
           Nagenoeg alle Europese open universiteiten hebben met elkaar afgesproken om een alternatief te bieden voor de Amerikaanse platforms. 'Door de opkomst van kapitaalkrachtige platforms als Coursera, Udacity en edX moeten we ons nog scherper gaan profileren. De Open Universiteit heeft een sterke positie, maar om die te behouden moeten we wel alert zijn', aldus Mulder.
            
           'We hebben jarenlang ervaring met open onderwijs en bieden sinds 2006 gratis zelfstudiecursussen aan. Daardoor hebben de online cursussen van Europese open universiteiten een aantal voordelen ten opzichte van de mooc’s. Ze kennen geen vaste studieroosters, zijn ontwikkeld voor zelfstudie, leggen geen accent op videocolleges, en je kunt er een formeel certificaat mee halen.' Het zijn dan ook geen mooc’s, maar mouc’s (‘massive open university style courses’), benadrukt hij.
            
           Bovendien zullen de mouc’s ook in andere talen dan alleen het Engels worden aangeboden. 'Daar komt nog bij dat de culturele context belangrijk is in het onderwijs. Een regelrechte export van Amerikaanse onderwijsproducten naar andere continenten is zeker niet op voorhand een succes.'
            
           Anders dan bij Coursera en Udacity komt er geen overkoepelend operationeel platform maar alleen een communicatieportaal dat doorverwijst naar de instellingen die de mouc’s aanbieden. Dat wordt waarschijnlijk begin april gelanceerd.
            

           You are here