Actueel

Nieuws
17.04.2014

Enkele dagen extra voor kandidaten medezeggenschap

Studenten en personeel kunnen zich tot en met woensdag 23 april aanmelden.
  Nieuws
  17.04.2014

  Hogescholen willen studenten strenger selecteren

  Oproep van Thom de Graaf, voorzitter van de Vereniging Hogescholen.
   Nieuws
   16.04.2014

   Postkantoor in de Primera in De Uithof stopt

   Dat heeft de eigenaar van de kantoorboekhandel per brief van PostNL te horen gekregen.
    Nieuws
    16.04.2014

    Lat omhoog, uitval omlaag: 'Lastig om balans te vinden'

    Studentenorganisaties maken zich zorgen over de toegankelijkheid van het hoger onderwijs.
     Nieuws
     16.04.2014

     Kaalslag deeltijdonderwijs duurt voort

     Keuzegids Deeltijd & Duaal: de HU staat op een negende plek.
      Nieuws
      16.04.2014

      Duizenden studiekiezers dreigen deadline te missen

      'Laat dit voor studiekiezers een wake-up call zijn: let op de deadline van 1 mei.'
       Nieuws
       16.04.2014

       'Ook zesjesstudent moet welkom zijn'

       Decentrale selectie en streng bindend studieadvies zetten toegankelijkheid onder druk, waarschuwt de Onderwijsinspectie.
        Nieuws
        16.04.2014

        Tentamenfraude aan de UvA

        Eerstejaarsstudenten economie en bedrijfskunde hebben gesjoemeld bij digitale toetsen van het vak statistiek.
         Nieuws
         15.04.2014

         HU in 2020: de eerste vragen

         College geeft toelichting bij plannen voor de HU in 2020.
          Nieuws
          15.04.2014

          Staking schoonmakers FCJ beëindigd

          De spandoeken zijn opgerold en de papiersnippers zijn opgeveegd: de schoonmaakstaking op de HU is beëindigd.

           Nieuws
           01.03.2013

           Open universiteiten vechten terug

           Jarenlang werd het afstandsonderwijs in Nederland gedomineerd door de Open Universiteit en private instellingen als de LOI. Maar nu steeds meer universiteiten hun colleges online zetten, moeten ze snel actie ondernemen.

           De zogeheten ‘massive open online courses’ (mooc’s) die door Amerikaanse topuniversiteiten als Harvard en Princeton online worden gezet, zijn gratis te volgen. Instellingen die geld vragen voor afstandsonderwijs, hebben in de Verenigde Staten als eerste last van de nieuwe manier van lesgeven. Want waarom zou je betalen voor een cursus statistiek als je er gratis één kunt volgen bij een Harvard-hoogleraar?
            
           Ook Nederlanders die zich willen laten bijscholen, zijn niet meer per definitie aangewezen op een dure cursus. 'De mooc-markt groeit zo hard, dat ook Europese onderwijsinstellingen daar last van gaan krijgen', beaamt Timo Kos, onderwijsconsultant bij Capgemini. “Ik verwacht dat vooral de open universiteiten hun strategie moeten aanpassen. Ze moeten de opkomst van mooc’s scherp in de gaten houden.”
            
           In Nederland hebben private instellingen als LOI en NCOI volgens Kos een voorsprong op de Open Universiteit, omdat ze meer ervaring hebben met de 'vechtmarkt' die het onderwijs op wereldniveau aan het worden is. Hij verwacht niet dat de instellingen per definitie over de kop gaan, want daarvoor zijn er te veel studenten die begeleiding nodig hebben. En dat bieden de mooc’s niet.
            
           Daarmee willen de Europese open universiteiten zich inderdaad blijvend onderscheiden, benadrukt Fred Mulder, Unesco-hoogleraar in Open educational resources bij de Open Universiteit en voormalig rector. De instelling heeft een goede reputatie en eindigt steevast hoog in de ranking van de Keuzegids Universiteiten.
            
           Nagenoeg alle Europese open universiteiten hebben met elkaar afgesproken om een alternatief te bieden voor de Amerikaanse platforms. 'Door de opkomst van kapitaalkrachtige platforms als Coursera, Udacity en edX moeten we ons nog scherper gaan profileren. De Open Universiteit heeft een sterke positie, maar om die te behouden moeten we wel alert zijn', aldus Mulder.
            
           'We hebben jarenlang ervaring met open onderwijs en bieden sinds 2006 gratis zelfstudiecursussen aan. Daardoor hebben de online cursussen van Europese open universiteiten een aantal voordelen ten opzichte van de mooc’s. Ze kennen geen vaste studieroosters, zijn ontwikkeld voor zelfstudie, leggen geen accent op videocolleges, en je kunt er een formeel certificaat mee halen.' Het zijn dan ook geen mooc’s, maar mouc’s (‘massive open university style courses’), benadrukt hij.
            
           Bovendien zullen de mouc’s ook in andere talen dan alleen het Engels worden aangeboden. 'Daar komt nog bij dat de culturele context belangrijk is in het onderwijs. Een regelrechte export van Amerikaanse onderwijsproducten naar andere continenten is zeker niet op voorhand een succes.'
            
           Anders dan bij Coursera en Udacity komt er geen overkoepelend operationeel platform maar alleen een communicatieportaal dat doorverwijst naar de instellingen die de mouc’s aanbieden. Dat wordt waarschijnlijk begin april gelanceerd.
            

           You are here