Actueel

Nieuws
21.11.2014

Hogere energierekening dreigt voor studenten

Wie een eigen voordeur heeft, moet ook zijn eigen gas en licht gaan regelen.
  Nieuws
  20.11.2014

  Pabostudenten presenteren eigen oefensite

  De oefensite wordt morgen landelijk gepresenteerd op de ELWIeR-conferentie in Zwolle.
   Nieuws
   20.11.2014

   Londens studentenprotest eindigt in rellen

   Collegegeld kan in Engeland oplopen tot 11.000 euro per jaar.
    Nieuws
    20.11.2014

    Geen wetenschappelijk adviseur voor nieuwe Europese Commissie

    De nieuwe Europese Commissie kan geen beroep meer doen op de adviezen van een wetenschappelijk adviseur.
     Nieuws
     20.11.2014

     Particulier hoger onderwijs legt wensen op tafel

     Tijdens tour van Bussemaker. Dit keer in Doorn.
      Nieuws
      19.11.2014

      Beste rekenwonder van Nederland

      Vier HU-studenten nemen deel aan het Bartjens Rekendictee aankomende vrijdag.
       Nieuws
       19.11.2014

       Utrechter maakt prachtig dronefilmpje van Dom

       Zo ziet de Dom eruit tijdens een mistige zonsopkomst. Utrechter Jelle Keur filmde dit met een drone.

        Nieuws
        19.11.2014

        Ook in Londen studentenprotest tegen bezuinigingen

        Ze willen onder andere dat het collegegeld verlaagd wordt, een jaar studeren kost nu maximaal 9000 pond (11.000 euro).
         Nieuws
         18.11.2014

         Grote opkomst bij extra vergadering Personeelsraad

         Dit onderstreept de zorgen bij het ondersteunend personeel over de bezuinigingen.
         Nieuws
         18.11.2014

         Steeds vaker studentenstop in hbo

         Maar liefst 133 hbo-opleidingen willen de instroom van nieuwe eerstejaars inperken en eigenhandig de beste studenten selecteren.

          Nieuws
          01.03.2013

          Open universiteiten vechten terug

          Jarenlang werd het afstandsonderwijs in Nederland gedomineerd door de Open Universiteit en private instellingen als de LOI. Maar nu steeds meer universiteiten hun colleges online zetten, moeten ze snel actie ondernemen.

          De zogeheten ‘massive open online courses’ (mooc’s) die door Amerikaanse topuniversiteiten als Harvard en Princeton online worden gezet, zijn gratis te volgen. Instellingen die geld vragen voor afstandsonderwijs, hebben in de Verenigde Staten als eerste last van de nieuwe manier van lesgeven. Want waarom zou je betalen voor een cursus statistiek als je er gratis één kunt volgen bij een Harvard-hoogleraar?
           
          Ook Nederlanders die zich willen laten bijscholen, zijn niet meer per definitie aangewezen op een dure cursus. 'De mooc-markt groeit zo hard, dat ook Europese onderwijsinstellingen daar last van gaan krijgen', beaamt Timo Kos, onderwijsconsultant bij Capgemini. “Ik verwacht dat vooral de open universiteiten hun strategie moeten aanpassen. Ze moeten de opkomst van mooc’s scherp in de gaten houden.”
           
          In Nederland hebben private instellingen als LOI en NCOI volgens Kos een voorsprong op de Open Universiteit, omdat ze meer ervaring hebben met de 'vechtmarkt' die het onderwijs op wereldniveau aan het worden is. Hij verwacht niet dat de instellingen per definitie over de kop gaan, want daarvoor zijn er te veel studenten die begeleiding nodig hebben. En dat bieden de mooc’s niet.
           
          Daarmee willen de Europese open universiteiten zich inderdaad blijvend onderscheiden, benadrukt Fred Mulder, Unesco-hoogleraar in Open educational resources bij de Open Universiteit en voormalig rector. De instelling heeft een goede reputatie en eindigt steevast hoog in de ranking van de Keuzegids Universiteiten.
           
          Nagenoeg alle Europese open universiteiten hebben met elkaar afgesproken om een alternatief te bieden voor de Amerikaanse platforms. 'Door de opkomst van kapitaalkrachtige platforms als Coursera, Udacity en edX moeten we ons nog scherper gaan profileren. De Open Universiteit heeft een sterke positie, maar om die te behouden moeten we wel alert zijn', aldus Mulder.
           
          'We hebben jarenlang ervaring met open onderwijs en bieden sinds 2006 gratis zelfstudiecursussen aan. Daardoor hebben de online cursussen van Europese open universiteiten een aantal voordelen ten opzichte van de mooc’s. Ze kennen geen vaste studieroosters, zijn ontwikkeld voor zelfstudie, leggen geen accent op videocolleges, en je kunt er een formeel certificaat mee halen.' Het zijn dan ook geen mooc’s, maar mouc’s (‘massive open university style courses’), benadrukt hij.
           
          Bovendien zullen de mouc’s ook in andere talen dan alleen het Engels worden aangeboden. 'Daar komt nog bij dat de culturele context belangrijk is in het onderwijs. Een regelrechte export van Amerikaanse onderwijsproducten naar andere continenten is zeker niet op voorhand een succes.'
           
          Anders dan bij Coursera en Udacity komt er geen overkoepelend operationeel platform maar alleen een communicatieportaal dat doorverwijst naar de instellingen die de mouc’s aanbieden. Dat wordt waarschijnlijk begin april gelanceerd.
           

          You are here