Actueel

Nieuws
23.04.2014

Advies: verleen HU kwaliteitskeurmerk

Keurmeester NVAO neemt eind juni een besluit over zogeheten ‘instellingstoets kwaliteitszorg’.
  Nieuws
  23.04.2014

  Bovenbouw vwo: vier van de vijf leraren universitair opgeleid

  Eerstegraads docenten met een hbo-diploma zullen wellicht moeilijker een baan vinden.
   Nieuws
   22.04.2014

   Collegezaal wordt entertainmenthal

   Studenten krijgen les in leiderschapstheorieën tijdens HU Sterrenweek.
    Nieuws
    22.04.2014

    Eerste prijs voor medezeggenschap gaat naar Tilburg

    Tilburgse universiteitsbestuurders nemen medezeggenschap serieus en krijgen daarvoor de ‘Toffe peer award’. De ‘Rotte appel award’ gaat naar...
     Nieuws
     22.04.2014

     Studentenflat in aanbouw zoekt meer bands

     Voor de eerste video is gekozen voor muzikale begeleiding van Amber Arcades. Studentenbands kunnen nog inzenden.
      Nieuws
      18.04.2014

      Weinig afwijzingen door fixus bij techniek

      De Tweede Kamer had kritische vragen afgevuurd.
       Nieuws
       18.04.2014

       Bussemaker zet zwaarste wapen in tegen wanbestuur

       Ze wil voorkomen dat ze met lege handen staat als ze falende onderwijsinstellingen tot de orde wil roepen.
        Nieuws
        18.04.2014

        Kamer verdeeld over afpakken studiepunten

        Mogen onderwijsinstellingen studiepunten laten vervallen omdat studenten te traag studeren?
         Nieuws
         18.04.2014

         HU-docent Laurens Vreekamp rockt TEDxUtrecht

         Laurens Vreekamp is geen fan van TEDtalks en afgelopen donderdag legde hij een volgepakte Utrechtse Stadschouwburg uit waarom.

          Nieuws
          17.04.2014

          Enkele dagen extra voor kandidaten medezeggenschap

          Studenten en personeel kunnen zich tot en met woensdag 23 april aanmelden.

           Nieuws
           01.03.2013

           Open universiteiten vechten terug

           Jarenlang werd het afstandsonderwijs in Nederland gedomineerd door de Open Universiteit en private instellingen als de LOI. Maar nu steeds meer universiteiten hun colleges online zetten, moeten ze snel actie ondernemen.

           De zogeheten ‘massive open online courses’ (mooc’s) die door Amerikaanse topuniversiteiten als Harvard en Princeton online worden gezet, zijn gratis te volgen. Instellingen die geld vragen voor afstandsonderwijs, hebben in de Verenigde Staten als eerste last van de nieuwe manier van lesgeven. Want waarom zou je betalen voor een cursus statistiek als je er gratis één kunt volgen bij een Harvard-hoogleraar?
            
           Ook Nederlanders die zich willen laten bijscholen, zijn niet meer per definitie aangewezen op een dure cursus. 'De mooc-markt groeit zo hard, dat ook Europese onderwijsinstellingen daar last van gaan krijgen', beaamt Timo Kos, onderwijsconsultant bij Capgemini. “Ik verwacht dat vooral de open universiteiten hun strategie moeten aanpassen. Ze moeten de opkomst van mooc’s scherp in de gaten houden.”
            
           In Nederland hebben private instellingen als LOI en NCOI volgens Kos een voorsprong op de Open Universiteit, omdat ze meer ervaring hebben met de 'vechtmarkt' die het onderwijs op wereldniveau aan het worden is. Hij verwacht niet dat de instellingen per definitie over de kop gaan, want daarvoor zijn er te veel studenten die begeleiding nodig hebben. En dat bieden de mooc’s niet.
            
           Daarmee willen de Europese open universiteiten zich inderdaad blijvend onderscheiden, benadrukt Fred Mulder, Unesco-hoogleraar in Open educational resources bij de Open Universiteit en voormalig rector. De instelling heeft een goede reputatie en eindigt steevast hoog in de ranking van de Keuzegids Universiteiten.
            
           Nagenoeg alle Europese open universiteiten hebben met elkaar afgesproken om een alternatief te bieden voor de Amerikaanse platforms. 'Door de opkomst van kapitaalkrachtige platforms als Coursera, Udacity en edX moeten we ons nog scherper gaan profileren. De Open Universiteit heeft een sterke positie, maar om die te behouden moeten we wel alert zijn', aldus Mulder.
            
           'We hebben jarenlang ervaring met open onderwijs en bieden sinds 2006 gratis zelfstudiecursussen aan. Daardoor hebben de online cursussen van Europese open universiteiten een aantal voordelen ten opzichte van de mooc’s. Ze kennen geen vaste studieroosters, zijn ontwikkeld voor zelfstudie, leggen geen accent op videocolleges, en je kunt er een formeel certificaat mee halen.' Het zijn dan ook geen mooc’s, maar mouc’s (‘massive open university style courses’), benadrukt hij.
            
           Bovendien zullen de mouc’s ook in andere talen dan alleen het Engels worden aangeboden. 'Daar komt nog bij dat de culturele context belangrijk is in het onderwijs. Een regelrechte export van Amerikaanse onderwijsproducten naar andere continenten is zeker niet op voorhand een succes.'
            
           Anders dan bij Coursera en Udacity komt er geen overkoepelend operationeel platform maar alleen een communicatieportaal dat doorverwijst naar de instellingen die de mouc’s aanbieden. Dat wordt waarschijnlijk begin april gelanceerd.
            

           You are here