Jans Kerkhof - Campus Uithof Huisartsenpraktijk

  

Actueel

Nieuws
05.02.2016

Werkloosheid dreigt voor honderden studenten in game-industrie

Er lijkt sprake van een zeepbel en een hype.
  Nieuws
  05.02.2016

  Leids mbo-debacle krijgt staartje in hoger onderwijs

  ROC wil schuld verhalen op voormalige bestuurders.
   Nieuws
   05.02.2016

   Ov-boetes studenten 56 miljoen euro

   Omdat studenten hun kaart niet op tijd stop zetten.
    Nieuws
    04.02.2016

    Eén, twee, drie, vier en wals

    Studenten zetten zich in om senioren actief te houden via Spelendergrijs.
     Nieuws
     04.02.2016

     Eerste NK trefbal ooit op Sportcentrum Olympos

     De vier (oud-)studenten denken met weemoed terug aan de dagen dat zij door de gymzaal sprongen met een trefbal in hun hand.
      Nieuws
      04.02.2016

      Docent zegt baan op na onterechte waarschuwing

      Patrick Ubags is inmiddels aan de slag bij Avans Hogeschool.
      Nieuws
      04.02.2016

      Fraude in hoger onderwijs komt vaker voor

      Jarenlang bedrog is uitzonderlijk.
       Nieuws
       04.02.2016

       Bouw RIVM-gebouw begint: kans op overlast

       De funderingswerkzaamheden naast de Faculteit Educatie aan de Padualaan 97 beginnen komende week.
        Nieuws
        03.02.2016

        Kamer blijft verdeeld over medezeggenschap

        Veel wijzigingen gaan het waarschijnlijk niet halen.
         Nieuws
         03.02.2016

         Student kan huur toch opzeggen

         Daar zorgt de Tweede Kamer voor en minister Blok vindt het prima.

          Nieuws
          01.03.2013

          Open universiteiten vechten terug

          Jarenlang werd het afstandsonderwijs in Nederland gedomineerd door de Open Universiteit en private instellingen als de LOI. Maar nu steeds meer universiteiten hun colleges online zetten, moeten ze snel actie ondernemen.

          De zogeheten ‘massive open online courses’ (mooc’s) die door Amerikaanse topuniversiteiten als Harvard en Princeton online worden gezet, zijn gratis te volgen. Instellingen die geld vragen voor afstandsonderwijs, hebben in de Verenigde Staten als eerste last van de nieuwe manier van lesgeven. Want waarom zou je betalen voor een cursus statistiek als je er gratis één kunt volgen bij een Harvard-hoogleraar?
           
          Ook Nederlanders die zich willen laten bijscholen, zijn niet meer per definitie aangewezen op een dure cursus. 'De mooc-markt groeit zo hard, dat ook Europese onderwijsinstellingen daar last van gaan krijgen', beaamt Timo Kos, onderwijsconsultant bij Capgemini. “Ik verwacht dat vooral de open universiteiten hun strategie moeten aanpassen. Ze moeten de opkomst van mooc’s scherp in de gaten houden.”
           
          In Nederland hebben private instellingen als LOI en NCOI volgens Kos een voorsprong op de Open Universiteit, omdat ze meer ervaring hebben met de 'vechtmarkt' die het onderwijs op wereldniveau aan het worden is. Hij verwacht niet dat de instellingen per definitie over de kop gaan, want daarvoor zijn er te veel studenten die begeleiding nodig hebben. En dat bieden de mooc’s niet.
           
          Daarmee willen de Europese open universiteiten zich inderdaad blijvend onderscheiden, benadrukt Fred Mulder, Unesco-hoogleraar in Open educational resources bij de Open Universiteit en voormalig rector. De instelling heeft een goede reputatie en eindigt steevast hoog in de ranking van de Keuzegids Universiteiten.
           
          Nagenoeg alle Europese open universiteiten hebben met elkaar afgesproken om een alternatief te bieden voor de Amerikaanse platforms. 'Door de opkomst van kapitaalkrachtige platforms als Coursera, Udacity en edX moeten we ons nog scherper gaan profileren. De Open Universiteit heeft een sterke positie, maar om die te behouden moeten we wel alert zijn', aldus Mulder.
           
          'We hebben jarenlang ervaring met open onderwijs en bieden sinds 2006 gratis zelfstudiecursussen aan. Daardoor hebben de online cursussen van Europese open universiteiten een aantal voordelen ten opzichte van de mooc’s. Ze kennen geen vaste studieroosters, zijn ontwikkeld voor zelfstudie, leggen geen accent op videocolleges, en je kunt er een formeel certificaat mee halen.' Het zijn dan ook geen mooc’s, maar mouc’s (‘massive open university style courses’), benadrukt hij.
           
          Bovendien zullen de mouc’s ook in andere talen dan alleen het Engels worden aangeboden. 'Daar komt nog bij dat de culturele context belangrijk is in het onderwijs. Een regelrechte export van Amerikaanse onderwijsproducten naar andere continenten is zeker niet op voorhand een succes.'
           
          Anders dan bij Coursera en Udacity komt er geen overkoepelend operationeel platform maar alleen een communicatieportaal dat doorverwijst naar de instellingen die de mouc’s aanbieden. Dat wordt waarschijnlijk begin april gelanceerd.
           

          You are here