Jans Kerkhof - Campus Uithof Huisartsenpraktijk   

  

Actueel

Nieuws
22.05.2015

Lastig, ranglijstjes maken

Uit de Nationale Studentenenquête kun je niet zomaar een ranglijst van beste onderwijsinstellingen destilleren.
  Nieuws
  22.05.2015

  Gino Kleisen wint SvJ-prijs met fotoreportage

  De winnende fotoserie ‘Afghaanse vluchtelingen in Iran’ maakte veel indruk op de jury.
   Nieuws
   22.05.2015

   Harde confrontatie PVV en D66 in Kamerdebat Maagdenhuis

   D66'er Van Meenen verwees naar een PVV-demonstratie waar met hakenkruizen gezwaaid zou zijn.
    Nieuws
    22.05.2015

    Partijen op ramkoers in Maagdenhuisdebat

    VVD houdt vol dat de schade van de Maagdenhuisbezetting op de actievoerders moet worden verhaald.
     Nieuws
     22.05.2015

     'Opleidingscommissie moet meer tanden krijgen'

     Debat medezeggenschap in Tweede Kamer: Bestuurders moeten meer 'krijt op hun jasje' hebben.
      Nieuws
      21.05.2015

      Nationale Studentenenquête: HU-studenten iets meer tevreden

      Scores nog steeds lager dan het landelijk gemiddelde.
       Nieuws
       21.05.2015

       Onderwijsinspectie inspireert examencommissies

       Congres over examencommissies van Onderwijsinspectie heel druk bezocht.
        Nieuws
        21.05.2015

        Rekenkamer nog niet tevreden over subsidiebeheer DUO

        Ook onderwijsinstellingen moeten hun uitgaven kunnen verantwoorden.
         Nieuws
         21.05.2015

         Verbouwing Heidelberglaan: ‘Er moet nog een hoop gebeuren’

         Medewerkers en een enkele student van de faculteit Gezondheidszorg en het Institute for Life Sciences and Chemistry krijgen een rondleiding.
          Nieuws
          20.05.2015

          Tweede Kamerlid Paul van Meenen steunt medezeggenschappers

          Paul van Meenen (D66) sprak vandaag studenten toe in de centrale hal van de faculteit Communicatie en Journalistiek (FCJ).

           Nieuws
           01.03.2013

           Open universiteiten vechten terug

           Jarenlang werd het afstandsonderwijs in Nederland gedomineerd door de Open Universiteit en private instellingen als de LOI. Maar nu steeds meer universiteiten hun colleges online zetten, moeten ze snel actie ondernemen.

           De zogeheten ‘massive open online courses’ (mooc’s) die door Amerikaanse topuniversiteiten als Harvard en Princeton online worden gezet, zijn gratis te volgen. Instellingen die geld vragen voor afstandsonderwijs, hebben in de Verenigde Staten als eerste last van de nieuwe manier van lesgeven. Want waarom zou je betalen voor een cursus statistiek als je er gratis één kunt volgen bij een Harvard-hoogleraar?
            
           Ook Nederlanders die zich willen laten bijscholen, zijn niet meer per definitie aangewezen op een dure cursus. 'De mooc-markt groeit zo hard, dat ook Europese onderwijsinstellingen daar last van gaan krijgen', beaamt Timo Kos, onderwijsconsultant bij Capgemini. “Ik verwacht dat vooral de open universiteiten hun strategie moeten aanpassen. Ze moeten de opkomst van mooc’s scherp in de gaten houden.”
            
           In Nederland hebben private instellingen als LOI en NCOI volgens Kos een voorsprong op de Open Universiteit, omdat ze meer ervaring hebben met de 'vechtmarkt' die het onderwijs op wereldniveau aan het worden is. Hij verwacht niet dat de instellingen per definitie over de kop gaan, want daarvoor zijn er te veel studenten die begeleiding nodig hebben. En dat bieden de mooc’s niet.
            
           Daarmee willen de Europese open universiteiten zich inderdaad blijvend onderscheiden, benadrukt Fred Mulder, Unesco-hoogleraar in Open educational resources bij de Open Universiteit en voormalig rector. De instelling heeft een goede reputatie en eindigt steevast hoog in de ranking van de Keuzegids Universiteiten.
            
           Nagenoeg alle Europese open universiteiten hebben met elkaar afgesproken om een alternatief te bieden voor de Amerikaanse platforms. 'Door de opkomst van kapitaalkrachtige platforms als Coursera, Udacity en edX moeten we ons nog scherper gaan profileren. De Open Universiteit heeft een sterke positie, maar om die te behouden moeten we wel alert zijn', aldus Mulder.
            
           'We hebben jarenlang ervaring met open onderwijs en bieden sinds 2006 gratis zelfstudiecursussen aan. Daardoor hebben de online cursussen van Europese open universiteiten een aantal voordelen ten opzichte van de mooc’s. Ze kennen geen vaste studieroosters, zijn ontwikkeld voor zelfstudie, leggen geen accent op videocolleges, en je kunt er een formeel certificaat mee halen.' Het zijn dan ook geen mooc’s, maar mouc’s (‘massive open university style courses’), benadrukt hij.
            
           Bovendien zullen de mouc’s ook in andere talen dan alleen het Engels worden aangeboden. 'Daar komt nog bij dat de culturele context belangrijk is in het onderwijs. Een regelrechte export van Amerikaanse onderwijsproducten naar andere continenten is zeker niet op voorhand een succes.'
            
           Anders dan bij Coursera en Udacity komt er geen overkoepelend operationeel platform maar alleen een communicatieportaal dat doorverwijst naar de instellingen die de mouc’s aanbieden. Dat wordt waarschijnlijk begin april gelanceerd.
            

           You are here