Nationaal Studentendebat 2014

  

Actueel

Nieuws
01.10.2014

Kamer kritisch over voortgang Techniekpact

Er moeten meters gemaakt worden.
  Nieuws
  01.10.2014

  Mariëtte Hamer krijgt Hamer-award

  Volgens de Landelijke Studenten Vakbond heeft ze zich jarenlang ingezet voor het onderwijs in Nederland.
   Nieuws
   01.10.2014

   Mogelijk tweede tramlijn naar De Uithof

   Gemeente, provincie en het rijk verkennen de mogelijkheid voor een trambaan door het centrum van de stad.
    Nieuws
    30.09.2014

    Geen compensatie basisbeurs meerjarige masters

    Studenten van twee- of driejarige masteropleidingen laten zich toch meer door hun interesse leiden dan door de kosten.
     Nieuws
     30.09.2014

     Minister sust ophef studentenstop techniek

     Van de wet mag het, en bovendien verwacht ze niet dat veel studenten voor een dichte deur komen te staan.
      Nieuws
      30.09.2014

      Gratis ijs voor FEM-toppers

      Faculteit viert goede scores in Elsevier-onderzoek.
       Nieuws
       30.09.2014

       Politie houdt aanrander aan

       Hij is onschuldig tot het tegendeel bewezen is, maar zou de man kunnen zijn waar de politie studentes voor waarschuwde.
        Nieuws
        30.09.2014

        Weer tientallen fietsers bekeurd bij kruising Maliebaan

        Rij van meer dan 100 meter voor verkeerslichten.
         Nieuws
         30.09.2014

         Pas als een meisje ja zegt, bedoelt ze ja

         In Californië moeten onderwijsinstellingen hun studenten voortaan vertellen dat er wederzijdse goedkeuring nodig is voor seks.
          Nieuws
          30.09.2014

          Verhuizing faculteit Communicatie en Journalistiek uitgesteld

          De faculteit verhuist pas eind 2015 tijdelijk naar Bolognalaan 101. Stef's staat in de plannen.

           Nieuws
           01.03.2013

           Open universiteiten vechten terug

           Jarenlang werd het afstandsonderwijs in Nederland gedomineerd door de Open Universiteit en private instellingen als de LOI. Maar nu steeds meer universiteiten hun colleges online zetten, moeten ze snel actie ondernemen.

           De zogeheten ‘massive open online courses’ (mooc’s) die door Amerikaanse topuniversiteiten als Harvard en Princeton online worden gezet, zijn gratis te volgen. Instellingen die geld vragen voor afstandsonderwijs, hebben in de Verenigde Staten als eerste last van de nieuwe manier van lesgeven. Want waarom zou je betalen voor een cursus statistiek als je er gratis één kunt volgen bij een Harvard-hoogleraar?
            
           Ook Nederlanders die zich willen laten bijscholen, zijn niet meer per definitie aangewezen op een dure cursus. 'De mooc-markt groeit zo hard, dat ook Europese onderwijsinstellingen daar last van gaan krijgen', beaamt Timo Kos, onderwijsconsultant bij Capgemini. “Ik verwacht dat vooral de open universiteiten hun strategie moeten aanpassen. Ze moeten de opkomst van mooc’s scherp in de gaten houden.”
            
           In Nederland hebben private instellingen als LOI en NCOI volgens Kos een voorsprong op de Open Universiteit, omdat ze meer ervaring hebben met de 'vechtmarkt' die het onderwijs op wereldniveau aan het worden is. Hij verwacht niet dat de instellingen per definitie over de kop gaan, want daarvoor zijn er te veel studenten die begeleiding nodig hebben. En dat bieden de mooc’s niet.
            
           Daarmee willen de Europese open universiteiten zich inderdaad blijvend onderscheiden, benadrukt Fred Mulder, Unesco-hoogleraar in Open educational resources bij de Open Universiteit en voormalig rector. De instelling heeft een goede reputatie en eindigt steevast hoog in de ranking van de Keuzegids Universiteiten.
            
           Nagenoeg alle Europese open universiteiten hebben met elkaar afgesproken om een alternatief te bieden voor de Amerikaanse platforms. 'Door de opkomst van kapitaalkrachtige platforms als Coursera, Udacity en edX moeten we ons nog scherper gaan profileren. De Open Universiteit heeft een sterke positie, maar om die te behouden moeten we wel alert zijn', aldus Mulder.
            
           'We hebben jarenlang ervaring met open onderwijs en bieden sinds 2006 gratis zelfstudiecursussen aan. Daardoor hebben de online cursussen van Europese open universiteiten een aantal voordelen ten opzichte van de mooc’s. Ze kennen geen vaste studieroosters, zijn ontwikkeld voor zelfstudie, leggen geen accent op videocolleges, en je kunt er een formeel certificaat mee halen.' Het zijn dan ook geen mooc’s, maar mouc’s (‘massive open university style courses’), benadrukt hij.
            
           Bovendien zullen de mouc’s ook in andere talen dan alleen het Engels worden aangeboden. 'Daar komt nog bij dat de culturele context belangrijk is in het onderwijs. Een regelrechte export van Amerikaanse onderwijsproducten naar andere continenten is zeker niet op voorhand een succes.'
            
           Anders dan bij Coursera en Udacity komt er geen overkoepelend operationeel platform maar alleen een communicatieportaal dat doorverwijst naar de instellingen die de mouc’s aanbieden. Dat wordt waarschijnlijk begin april gelanceerd.
            

           You are here