Jans Kerkhof - Campus Uithof Huisartsenpraktijk

  

Actueel

Nieuws
31.05.2016

Manifest: geef persoonlijke ontwikkeling meer ruimte in onderwijs

Studentenbonden pleiten voor meer Bildung in het onderwijs.
  Nieuws
  31.05.2016

  Ook dierenactivisten, christenen en doven protesteren morgen

  Het wordt morgen nog druk bij het protest tegen het nieuwe leenstelsel.
   Nieuws
   31.05.2016

   Studenten overwegen schadeclaim om bindend studieadvies

   Voor tweedejaars studenten die ten onrechte zijn weggestuurd.
    Nieuws
    30.05.2016

    Minister wil geen rechter spelen

    Bussemaker wil universiteiten en hogescholen kunnen sluiten als ze discrimineren.
     Nieuws
     30.05.2016

     Gemeente boycot weigeraar homoseksuele stagiair

     Smallingerland doet een jaar lang geen zaken meer met het bedrijf.
      Nieuws
      30.05.2016

      Onderzoek: grote supermarkt en Blokker nodig in De Uithof

      Een kwart van de medewerkers zegt nieuwe restaurants of cafés te bezoeken als die er komen.
       Nieuws
       30.05.2016

       STIP tijdelijk terug op faculteit

       Tijdens de tentamenweek kunnen studenten bij STIP terecht op locaties waar toetsen worden gegeven.
        Nieuws
        30.05.2016

        Tweeling wint verkiezing beste Utrechtse Huisbaas

        De eer gaat naar de tweelingbroers Femius en Adriaan Brugman van Huize ’t Laantje.
         Nieuws
         30.05.2016

         Numerus fixus bij Economie en Management stopt

         Met ingang van studiejaar 2017-2018.
          Nieuws
          30.05.2016

          Stormbaan als protest tegen leenstelsel

          'We verwachten geen grote demonstratie', zegt LSVb-voorzitter Stefan Wirken.

           Nieuws
           01.03.2013

           Open universiteiten vechten terug

           Jarenlang werd het afstandsonderwijs in Nederland gedomineerd door de Open Universiteit en private instellingen als de LOI. Maar nu steeds meer universiteiten hun colleges online zetten, moeten ze snel actie ondernemen.

           De zogeheten ‘massive open online courses’ (mooc’s) die door Amerikaanse topuniversiteiten als Harvard en Princeton online worden gezet, zijn gratis te volgen. Instellingen die geld vragen voor afstandsonderwijs, hebben in de Verenigde Staten als eerste last van de nieuwe manier van lesgeven. Want waarom zou je betalen voor een cursus statistiek als je er gratis één kunt volgen bij een Harvard-hoogleraar?
            
           Ook Nederlanders die zich willen laten bijscholen, zijn niet meer per definitie aangewezen op een dure cursus. 'De mooc-markt groeit zo hard, dat ook Europese onderwijsinstellingen daar last van gaan krijgen', beaamt Timo Kos, onderwijsconsultant bij Capgemini. “Ik verwacht dat vooral de open universiteiten hun strategie moeten aanpassen. Ze moeten de opkomst van mooc’s scherp in de gaten houden.”
            
           In Nederland hebben private instellingen als LOI en NCOI volgens Kos een voorsprong op de Open Universiteit, omdat ze meer ervaring hebben met de 'vechtmarkt' die het onderwijs op wereldniveau aan het worden is. Hij verwacht niet dat de instellingen per definitie over de kop gaan, want daarvoor zijn er te veel studenten die begeleiding nodig hebben. En dat bieden de mooc’s niet.
            
           Daarmee willen de Europese open universiteiten zich inderdaad blijvend onderscheiden, benadrukt Fred Mulder, Unesco-hoogleraar in Open educational resources bij de Open Universiteit en voormalig rector. De instelling heeft een goede reputatie en eindigt steevast hoog in de ranking van de Keuzegids Universiteiten.
            
           Nagenoeg alle Europese open universiteiten hebben met elkaar afgesproken om een alternatief te bieden voor de Amerikaanse platforms. 'Door de opkomst van kapitaalkrachtige platforms als Coursera, Udacity en edX moeten we ons nog scherper gaan profileren. De Open Universiteit heeft een sterke positie, maar om die te behouden moeten we wel alert zijn', aldus Mulder.
            
           'We hebben jarenlang ervaring met open onderwijs en bieden sinds 2006 gratis zelfstudiecursussen aan. Daardoor hebben de online cursussen van Europese open universiteiten een aantal voordelen ten opzichte van de mooc’s. Ze kennen geen vaste studieroosters, zijn ontwikkeld voor zelfstudie, leggen geen accent op videocolleges, en je kunt er een formeel certificaat mee halen.' Het zijn dan ook geen mooc’s, maar mouc’s (‘massive open university style courses’), benadrukt hij.
            
           Bovendien zullen de mouc’s ook in andere talen dan alleen het Engels worden aangeboden. 'Daar komt nog bij dat de culturele context belangrijk is in het onderwijs. Een regelrechte export van Amerikaanse onderwijsproducten naar andere continenten is zeker niet op voorhand een succes.'
            
           Anders dan bij Coursera en Udacity komt er geen overkoepelend operationeel platform maar alleen een communicatieportaal dat doorverwijst naar de instellingen die de mouc’s aanbieden. Dat wordt waarschijnlijk begin april gelanceerd.
            

           You are here