Actueel

Nieuws
21.08.2014

Vereniging Hogescholen wil niet praten over aanpassen roosters

Als de inzet is dat alle studenten buiten de spits moeten reizen, wil de vereniging niet onderhandelen over de ov-kaart.
  Nieuws
  21.08.2014

  'De hogeschool 's morgens dichtgooien, dat gaan we niet doen'

  Ron Bormans, bestuurslid van de Vereniging Hogescholen, ziet niets in andere roostertijden om de ov-kaart te redden.
   Nieuws
   20.08.2014

   Interview: minister Bussemaker wil andere lestijden

   In gesprek met de minister over leenstelsel, ov-kaart en medezeggenschap.

    Nieuws
    20.08.2014

    Studenten laten zich niet uit tent lokken door Bussemaker

    Nu nog 'kleine groepen met een spandoek', maar minister kan meer weerstand verwachten.
    Nieuws
    20.08.2014

    Haagse Hogeschool wijst zeven studenten de deur

    Tentamenfraude aan Haagse ict-opleiding is misschien nog omvangrijker.
     Nieuws
     19.08.2014

     Topkok daagt uit: veertien dagen niet drinken

     Pierre Wind: neem alcoholvrije cocktails uit solidariteit met zeventienjarigen.
      Nieuws
      19.08.2014

      Jongste Jeugdjournaal-presentator net klaar aan HU

      Een jaar geleden studeerde Robbie Kammeijer af aan de School voor Journalistiek en morgen wordt hij 23 jaar.
       Nieuws
       18.08.2014

       Leenstelsel zorgt opnieuw voor vloedgolf eerstejaars

       Jongeren verkiezen de basisbeurs boven een tussenjaar.
        Nieuws
        18.08.2014

        Terugblik op het zomernieuws

        Buitenlandbeurzen, klachten over bindend studieadvies en meer nieuws uit de vakantieperiode.
         Nieuws
         18.08.2014

         Studerende moeders teleurgesteld in Bussemaker

         De minister vindt het prima dat jonge bijstandsmoeders van hun gemeente moeten gaan studeren.

          Nieuws
          01.03.2013

          Open universiteiten vechten terug

          Jarenlang werd het afstandsonderwijs in Nederland gedomineerd door de Open Universiteit en private instellingen als de LOI. Maar nu steeds meer universiteiten hun colleges online zetten, moeten ze snel actie ondernemen.

          De zogeheten ‘massive open online courses’ (mooc’s) die door Amerikaanse topuniversiteiten als Harvard en Princeton online worden gezet, zijn gratis te volgen. Instellingen die geld vragen voor afstandsonderwijs, hebben in de Verenigde Staten als eerste last van de nieuwe manier van lesgeven. Want waarom zou je betalen voor een cursus statistiek als je er gratis één kunt volgen bij een Harvard-hoogleraar?
           
          Ook Nederlanders die zich willen laten bijscholen, zijn niet meer per definitie aangewezen op een dure cursus. 'De mooc-markt groeit zo hard, dat ook Europese onderwijsinstellingen daar last van gaan krijgen', beaamt Timo Kos, onderwijsconsultant bij Capgemini. “Ik verwacht dat vooral de open universiteiten hun strategie moeten aanpassen. Ze moeten de opkomst van mooc’s scherp in de gaten houden.”
           
          In Nederland hebben private instellingen als LOI en NCOI volgens Kos een voorsprong op de Open Universiteit, omdat ze meer ervaring hebben met de 'vechtmarkt' die het onderwijs op wereldniveau aan het worden is. Hij verwacht niet dat de instellingen per definitie over de kop gaan, want daarvoor zijn er te veel studenten die begeleiding nodig hebben. En dat bieden de mooc’s niet.
           
          Daarmee willen de Europese open universiteiten zich inderdaad blijvend onderscheiden, benadrukt Fred Mulder, Unesco-hoogleraar in Open educational resources bij de Open Universiteit en voormalig rector. De instelling heeft een goede reputatie en eindigt steevast hoog in de ranking van de Keuzegids Universiteiten.
           
          Nagenoeg alle Europese open universiteiten hebben met elkaar afgesproken om een alternatief te bieden voor de Amerikaanse platforms. 'Door de opkomst van kapitaalkrachtige platforms als Coursera, Udacity en edX moeten we ons nog scherper gaan profileren. De Open Universiteit heeft een sterke positie, maar om die te behouden moeten we wel alert zijn', aldus Mulder.
           
          'We hebben jarenlang ervaring met open onderwijs en bieden sinds 2006 gratis zelfstudiecursussen aan. Daardoor hebben de online cursussen van Europese open universiteiten een aantal voordelen ten opzichte van de mooc’s. Ze kennen geen vaste studieroosters, zijn ontwikkeld voor zelfstudie, leggen geen accent op videocolleges, en je kunt er een formeel certificaat mee halen.' Het zijn dan ook geen mooc’s, maar mouc’s (‘massive open university style courses’), benadrukt hij.
           
          Bovendien zullen de mouc’s ook in andere talen dan alleen het Engels worden aangeboden. 'Daar komt nog bij dat de culturele context belangrijk is in het onderwijs. Een regelrechte export van Amerikaanse onderwijsproducten naar andere continenten is zeker niet op voorhand een succes.'
           
          Anders dan bij Coursera en Udacity komt er geen overkoepelend operationeel platform maar alleen een communicatieportaal dat doorverwijst naar de instellingen die de mouc’s aanbieden. Dat wordt waarschijnlijk begin april gelanceerd.
           

          You are here