Actueel

Nieuws
19.12.2014

HU investeert miljoenen extra in onderwijs

Dat staat in de begroting 2015 die het college van bestuur naar de Hogeschoolraad heeft gestuurd.
  Nieuws
  19.12.2014

  Knuffelen voor Serious Request

  Studenten komen massaal in actie.
   Nieuws
   18.12.2014

   Ophokuren in het hoger onderwijs

   Extra uren bestaan uit films kijken, zeggen studenten.
    Nieuws
    18.12.2014

    Zweedse schreeuwrage waait over naar Amsterdam

    Nieuwe manier tegen tentamenstress.
     Nieuws
     18.12.2014

     Hogescholen nog niet tevreden met nieuwe titulatuur

     Want in het buitenland begrijpen ze er niets van.
      Nieuws
      18.12.2014

      HU verkoopt Nijenoord-pand

      Hogeschool weet pand tegelijk te verbouwen én te verkopen.
       Nieuws
       17.12.2014

       Honderden beurzen voor studie in buitenland

       Want het hoger onderwijs moet internationaler.
        Nieuws
        17.12.2014

        Ho ho ho. Doe de Hoger Onderwijs Nieuwsquiz

        Er is het afgelopen jaar veel gebeurd in het hoger onderwijs. Maar wat weet je er nog van?
         Nieuws
         16.12.2014

         Rondleiding in gestripte locatie Heidelberglaan

         Het pand wordt momenteel drastisch verbouwd.
          Nieuws
          16.12.2014

          Redden opstandige PvdA-senatoren basisbeurs?

          De senatoren van de PvdA vormen geen gesloten front. Dus wie weet?

           Nieuws
           01.03.2013

           Open universiteiten vechten terug

           Jarenlang werd het afstandsonderwijs in Nederland gedomineerd door de Open Universiteit en private instellingen als de LOI. Maar nu steeds meer universiteiten hun colleges online zetten, moeten ze snel actie ondernemen.

           De zogeheten ‘massive open online courses’ (mooc’s) die door Amerikaanse topuniversiteiten als Harvard en Princeton online worden gezet, zijn gratis te volgen. Instellingen die geld vragen voor afstandsonderwijs, hebben in de Verenigde Staten als eerste last van de nieuwe manier van lesgeven. Want waarom zou je betalen voor een cursus statistiek als je er gratis één kunt volgen bij een Harvard-hoogleraar?
            
           Ook Nederlanders die zich willen laten bijscholen, zijn niet meer per definitie aangewezen op een dure cursus. 'De mooc-markt groeit zo hard, dat ook Europese onderwijsinstellingen daar last van gaan krijgen', beaamt Timo Kos, onderwijsconsultant bij Capgemini. “Ik verwacht dat vooral de open universiteiten hun strategie moeten aanpassen. Ze moeten de opkomst van mooc’s scherp in de gaten houden.”
            
           In Nederland hebben private instellingen als LOI en NCOI volgens Kos een voorsprong op de Open Universiteit, omdat ze meer ervaring hebben met de 'vechtmarkt' die het onderwijs op wereldniveau aan het worden is. Hij verwacht niet dat de instellingen per definitie over de kop gaan, want daarvoor zijn er te veel studenten die begeleiding nodig hebben. En dat bieden de mooc’s niet.
            
           Daarmee willen de Europese open universiteiten zich inderdaad blijvend onderscheiden, benadrukt Fred Mulder, Unesco-hoogleraar in Open educational resources bij de Open Universiteit en voormalig rector. De instelling heeft een goede reputatie en eindigt steevast hoog in de ranking van de Keuzegids Universiteiten.
            
           Nagenoeg alle Europese open universiteiten hebben met elkaar afgesproken om een alternatief te bieden voor de Amerikaanse platforms. 'Door de opkomst van kapitaalkrachtige platforms als Coursera, Udacity en edX moeten we ons nog scherper gaan profileren. De Open Universiteit heeft een sterke positie, maar om die te behouden moeten we wel alert zijn', aldus Mulder.
            
           'We hebben jarenlang ervaring met open onderwijs en bieden sinds 2006 gratis zelfstudiecursussen aan. Daardoor hebben de online cursussen van Europese open universiteiten een aantal voordelen ten opzichte van de mooc’s. Ze kennen geen vaste studieroosters, zijn ontwikkeld voor zelfstudie, leggen geen accent op videocolleges, en je kunt er een formeel certificaat mee halen.' Het zijn dan ook geen mooc’s, maar mouc’s (‘massive open university style courses’), benadrukt hij.
            
           Bovendien zullen de mouc’s ook in andere talen dan alleen het Engels worden aangeboden. 'Daar komt nog bij dat de culturele context belangrijk is in het onderwijs. Een regelrechte export van Amerikaanse onderwijsproducten naar andere continenten is zeker niet op voorhand een succes.'
            
           Anders dan bij Coursera en Udacity komt er geen overkoepelend operationeel platform maar alleen een communicatieportaal dat doorverwijst naar de instellingen die de mouc’s aanbieden. Dat wordt waarschijnlijk begin april gelanceerd.
            

           You are here