Jans Kerkhof - Campus Uithof Huisartsenpraktijk   

  

Actueel

Nieuws
16.07.2015

Redactie Trajectum op vakantie

Tot 10 augustus.
  Nieuws
  16.07.2015

  Loten blijkt achteraf niet nodig bij veel hbo-studies

  Bijna de helft van de hbo-opleidingen met een numerus fixus laat alle studenten toe die zich hebben aangemeld.
   Nieuws
   16.07.2015

   Honderden schakelstudenten lopen studiefinanciering mis

   Voor hbo'ers die een master aan een universiteit willen gaan volgen.
    Nieuws
    16.07.2015

    Geen stufi meer voor terrorist

    Overheid wil financiële steun aan terroristen verminderen.
     Nieuws
     14.07.2015

     Studentenhuis nu met zonnepaneel!

     Student neemt zelf initiatief voor duurzamer studentenhuis.
      Nieuws
      14.07.2015

      Studentencomplex Johanna biedt 5 topsporters woonruimte

      Om studeren en sporten goed te kunnen combineren.
       Nieuws
       13.07.2015

       Allochtone hbo’ers komen moeilijk aan de bak

       Minder dan de helft van alle afgestudeerde hbo’ers voelt zich goed voorbereid op de arbeidsmarkt.
        Nieuws
        13.07.2015

        Weer 134 studentenkamers erbij

        Voormalig UWV-pand aan de Willem Dreeslaan verandert in studentenflat.
         Nieuws
         13.07.2015

         Zuid-Afrika weert buitenlandse stagiairs

         Alleen wie al in Zuid-Afrika is, heeft geen last van de nieuwe regels.
         Nieuws
         13.07.2015

         Kabinet houdt medezeggenschap aan de zijlijn

         In een nieuw wetsvoorstel over medezeggenschap krijgen studenten en docenten nauwelijks nieuwe rechten.

          Nieuws
          01.03.2013

          Open universiteiten vechten terug

          Jarenlang werd het afstandsonderwijs in Nederland gedomineerd door de Open Universiteit en private instellingen als de LOI. Maar nu steeds meer universiteiten hun colleges online zetten, moeten ze snel actie ondernemen.

          De zogeheten ‘massive open online courses’ (mooc’s) die door Amerikaanse topuniversiteiten als Harvard en Princeton online worden gezet, zijn gratis te volgen. Instellingen die geld vragen voor afstandsonderwijs, hebben in de Verenigde Staten als eerste last van de nieuwe manier van lesgeven. Want waarom zou je betalen voor een cursus statistiek als je er gratis één kunt volgen bij een Harvard-hoogleraar?
           
          Ook Nederlanders die zich willen laten bijscholen, zijn niet meer per definitie aangewezen op een dure cursus. 'De mooc-markt groeit zo hard, dat ook Europese onderwijsinstellingen daar last van gaan krijgen', beaamt Timo Kos, onderwijsconsultant bij Capgemini. “Ik verwacht dat vooral de open universiteiten hun strategie moeten aanpassen. Ze moeten de opkomst van mooc’s scherp in de gaten houden.”
           
          In Nederland hebben private instellingen als LOI en NCOI volgens Kos een voorsprong op de Open Universiteit, omdat ze meer ervaring hebben met de 'vechtmarkt' die het onderwijs op wereldniveau aan het worden is. Hij verwacht niet dat de instellingen per definitie over de kop gaan, want daarvoor zijn er te veel studenten die begeleiding nodig hebben. En dat bieden de mooc’s niet.
           
          Daarmee willen de Europese open universiteiten zich inderdaad blijvend onderscheiden, benadrukt Fred Mulder, Unesco-hoogleraar in Open educational resources bij de Open Universiteit en voormalig rector. De instelling heeft een goede reputatie en eindigt steevast hoog in de ranking van de Keuzegids Universiteiten.
           
          Nagenoeg alle Europese open universiteiten hebben met elkaar afgesproken om een alternatief te bieden voor de Amerikaanse platforms. 'Door de opkomst van kapitaalkrachtige platforms als Coursera, Udacity en edX moeten we ons nog scherper gaan profileren. De Open Universiteit heeft een sterke positie, maar om die te behouden moeten we wel alert zijn', aldus Mulder.
           
          'We hebben jarenlang ervaring met open onderwijs en bieden sinds 2006 gratis zelfstudiecursussen aan. Daardoor hebben de online cursussen van Europese open universiteiten een aantal voordelen ten opzichte van de mooc’s. Ze kennen geen vaste studieroosters, zijn ontwikkeld voor zelfstudie, leggen geen accent op videocolleges, en je kunt er een formeel certificaat mee halen.' Het zijn dan ook geen mooc’s, maar mouc’s (‘massive open university style courses’), benadrukt hij.
           
          Bovendien zullen de mouc’s ook in andere talen dan alleen het Engels worden aangeboden. 'Daar komt nog bij dat de culturele context belangrijk is in het onderwijs. Een regelrechte export van Amerikaanse onderwijsproducten naar andere continenten is zeker niet op voorhand een succes.'
           
          Anders dan bij Coursera en Udacity komt er geen overkoepelend operationeel platform maar alleen een communicatieportaal dat doorverwijst naar de instellingen die de mouc’s aanbieden. Dat wordt waarschijnlijk begin april gelanceerd.
           

          You are here