Actueel

Nieuws
22.07.2014

Redactie Trajectum op vakantie

Op 12 augustus starten we met verslagen van de UIT.
  Nieuws
  18.07.2014

  UVSV rouwt om verongelukte studente

  Lisanne Engels, studente geneeskunde aan de Universiteit Utrecht, was een van de passagiers van het vliegtuig dat in de Oekraïne is neergestort.
   Nieuws
   17.07.2014

   Verdachte verkrachtingen rond De Uithof opgepakt

   Het gaat om een 51-jarige man uit de regio Utrecht.
    Nieuws
    17.07.2014

    Glazen kolos verrijst bij entree De Uithof

    In 2018 opent nieuwbouw voor Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
     Nieuws
     17.07.2014

     'Methodologen' winnen voetbalpoule

     Onderzoekers Thijs Waardenburg en Jonas Moons voeren de WK14FCJ-poule aan.
      Nieuws
      16.07.2014

      Gemeente wil studenten- en starterswoningen op Defensieterrein

      Utrecht wil terrein overnemen van het Rijk.
       Nieuws
       14.07.2014

       Maatregelen tegen trillingen Uithoftram

       Deze trillingen kunnen gevoelige apparatuur van ziekenhuis en universiteit verstoren.
        Nieuws
        14.07.2014

        Bibliotheken gesloten vanwege verhuizing

        Bibliotheken van de FEM en de FCJ verkassen naar de faculteit Educatie.
         Nieuws
         11.07.2014

         Meer studenten van Inholland willen schadevergoeding

         Omdat ze buiten hun schuld studievertraging opliepen.
         Nieuws
         10.07.2014

         Drie van de tien studenten gaan niet met vakantie

         Student gaat gemiddeld 1,8 keer per jaar op vakantie.

          Nieuws
          01.03.2013

          Open universiteiten vechten terug

          Jarenlang werd het afstandsonderwijs in Nederland gedomineerd door de Open Universiteit en private instellingen als de LOI. Maar nu steeds meer universiteiten hun colleges online zetten, moeten ze snel actie ondernemen.

          De zogeheten ‘massive open online courses’ (mooc’s) die door Amerikaanse topuniversiteiten als Harvard en Princeton online worden gezet, zijn gratis te volgen. Instellingen die geld vragen voor afstandsonderwijs, hebben in de Verenigde Staten als eerste last van de nieuwe manier van lesgeven. Want waarom zou je betalen voor een cursus statistiek als je er gratis één kunt volgen bij een Harvard-hoogleraar?
           
          Ook Nederlanders die zich willen laten bijscholen, zijn niet meer per definitie aangewezen op een dure cursus. 'De mooc-markt groeit zo hard, dat ook Europese onderwijsinstellingen daar last van gaan krijgen', beaamt Timo Kos, onderwijsconsultant bij Capgemini. “Ik verwacht dat vooral de open universiteiten hun strategie moeten aanpassen. Ze moeten de opkomst van mooc’s scherp in de gaten houden.”
           
          In Nederland hebben private instellingen als LOI en NCOI volgens Kos een voorsprong op de Open Universiteit, omdat ze meer ervaring hebben met de 'vechtmarkt' die het onderwijs op wereldniveau aan het worden is. Hij verwacht niet dat de instellingen per definitie over de kop gaan, want daarvoor zijn er te veel studenten die begeleiding nodig hebben. En dat bieden de mooc’s niet.
           
          Daarmee willen de Europese open universiteiten zich inderdaad blijvend onderscheiden, benadrukt Fred Mulder, Unesco-hoogleraar in Open educational resources bij de Open Universiteit en voormalig rector. De instelling heeft een goede reputatie en eindigt steevast hoog in de ranking van de Keuzegids Universiteiten.
           
          Nagenoeg alle Europese open universiteiten hebben met elkaar afgesproken om een alternatief te bieden voor de Amerikaanse platforms. 'Door de opkomst van kapitaalkrachtige platforms als Coursera, Udacity en edX moeten we ons nog scherper gaan profileren. De Open Universiteit heeft een sterke positie, maar om die te behouden moeten we wel alert zijn', aldus Mulder.
           
          'We hebben jarenlang ervaring met open onderwijs en bieden sinds 2006 gratis zelfstudiecursussen aan. Daardoor hebben de online cursussen van Europese open universiteiten een aantal voordelen ten opzichte van de mooc’s. Ze kennen geen vaste studieroosters, zijn ontwikkeld voor zelfstudie, leggen geen accent op videocolleges, en je kunt er een formeel certificaat mee halen.' Het zijn dan ook geen mooc’s, maar mouc’s (‘massive open university style courses’), benadrukt hij.
           
          Bovendien zullen de mouc’s ook in andere talen dan alleen het Engels worden aangeboden. 'Daar komt nog bij dat de culturele context belangrijk is in het onderwijs. Een regelrechte export van Amerikaanse onderwijsproducten naar andere continenten is zeker niet op voorhand een succes.'
           
          Anders dan bij Coursera en Udacity komt er geen overkoepelend operationeel platform maar alleen een communicatieportaal dat doorverwijst naar de instellingen die de mouc’s aanbieden. Dat wordt waarschijnlijk begin april gelanceerd.
           

          You are here