Actueel

Nieuws
23.10.2014

Nasrdin Dchar te gast in Utrecht College Tour

Op 7 november is Nasrdin Dchar te gast in de Utrecht College Tour, hij speelt de hoofdrol in de nieuwe film Infiltrant.

  Nieuws
  22.10.2014

  Gele kaart voor HU-opleiding accountancy

  Accreditatieorganisatie NVAO geeft de HU twee jaar om het niveau van haar accountancy-opleiding te verhogen, de opleiding krijgt nu een gele kaart.
   Nieuws
   21.10.2014

   Goedkoper studeren kan, maar waar dan?

   Een jaartje studeren in Nederland kost je 1906 euro per jaar, dat kan in het buitenland goedkoper of zelfs gratis en wij weten waar.

   Nieuws
   21.10.2014

   Vlaams collegegeld verhoogd naar 890 euro

   Als het aan de Vlaamse regering ligt, zal het collegegeld voor komend jaar stijgen van 619 naar 890 euro. Een koopje in verhouding tot Nederland.
    Nieuws
    20.10.2014

    Lectoren krijgen eigen beroepsvereniging

    HU-Lector Daan Andriessen is een van de oprichters van de nieuwe beroepsvereniging waarin lectoren van elkaar kunnen leren.
     Nieuws
     17.10.2014

     HU en ROC's starten met pre-bachelors voor mbo'ers

     Mbo’ers volgen tijdens hun studie een programma waarin zij worden voorbereid op een hbo-studie.

      Nieuws
      17.10.2014

      Studenten gaan 41 miljoen euro meer belasting betalen

      Als de Wet Studiefinanciering wordt aangepast, vervalt niet alleen de basisbeurs maar mogen studenten - ook bestaande! - geen studiekosten meer aftrekken.
       Nieuws
       16.10.2014

       Horloges verboden tijdens tentamens

       Sommige examencommissies willen hiermee mogelijke fraude met smartwatches tegengaan.
        Nieuws
        16.10.2014

        Universiteiten trekken opnieuw veel eerstejaars

        In totaal zijn 45 duizend student begonnen aan een universitaire bacheloropleiding.
         Nieuws
         15.10.2014

         HU-student in bestuur GroenLinks-jongeren Dwars

         Laurens Lubbers, student geschiedenis, is vicevoorzitter Organisatie.

          Nieuws
          01.03.2013

          Open universiteiten vechten terug

          Jarenlang werd het afstandsonderwijs in Nederland gedomineerd door de Open Universiteit en private instellingen als de LOI. Maar nu steeds meer universiteiten hun colleges online zetten, moeten ze snel actie ondernemen.

          De zogeheten ‘massive open online courses’ (mooc’s) die door Amerikaanse topuniversiteiten als Harvard en Princeton online worden gezet, zijn gratis te volgen. Instellingen die geld vragen voor afstandsonderwijs, hebben in de Verenigde Staten als eerste last van de nieuwe manier van lesgeven. Want waarom zou je betalen voor een cursus statistiek als je er gratis één kunt volgen bij een Harvard-hoogleraar?
           
          Ook Nederlanders die zich willen laten bijscholen, zijn niet meer per definitie aangewezen op een dure cursus. 'De mooc-markt groeit zo hard, dat ook Europese onderwijsinstellingen daar last van gaan krijgen', beaamt Timo Kos, onderwijsconsultant bij Capgemini. “Ik verwacht dat vooral de open universiteiten hun strategie moeten aanpassen. Ze moeten de opkomst van mooc’s scherp in de gaten houden.”
           
          In Nederland hebben private instellingen als LOI en NCOI volgens Kos een voorsprong op de Open Universiteit, omdat ze meer ervaring hebben met de 'vechtmarkt' die het onderwijs op wereldniveau aan het worden is. Hij verwacht niet dat de instellingen per definitie over de kop gaan, want daarvoor zijn er te veel studenten die begeleiding nodig hebben. En dat bieden de mooc’s niet.
           
          Daarmee willen de Europese open universiteiten zich inderdaad blijvend onderscheiden, benadrukt Fred Mulder, Unesco-hoogleraar in Open educational resources bij de Open Universiteit en voormalig rector. De instelling heeft een goede reputatie en eindigt steevast hoog in de ranking van de Keuzegids Universiteiten.
           
          Nagenoeg alle Europese open universiteiten hebben met elkaar afgesproken om een alternatief te bieden voor de Amerikaanse platforms. 'Door de opkomst van kapitaalkrachtige platforms als Coursera, Udacity en edX moeten we ons nog scherper gaan profileren. De Open Universiteit heeft een sterke positie, maar om die te behouden moeten we wel alert zijn', aldus Mulder.
           
          'We hebben jarenlang ervaring met open onderwijs en bieden sinds 2006 gratis zelfstudiecursussen aan. Daardoor hebben de online cursussen van Europese open universiteiten een aantal voordelen ten opzichte van de mooc’s. Ze kennen geen vaste studieroosters, zijn ontwikkeld voor zelfstudie, leggen geen accent op videocolleges, en je kunt er een formeel certificaat mee halen.' Het zijn dan ook geen mooc’s, maar mouc’s (‘massive open university style courses’), benadrukt hij.
           
          Bovendien zullen de mouc’s ook in andere talen dan alleen het Engels worden aangeboden. 'Daar komt nog bij dat de culturele context belangrijk is in het onderwijs. Een regelrechte export van Amerikaanse onderwijsproducten naar andere continenten is zeker niet op voorhand een succes.'
           
          Anders dan bij Coursera en Udacity komt er geen overkoepelend operationeel platform maar alleen een communicatieportaal dat doorverwijst naar de instellingen die de mouc’s aanbieden. Dat wordt waarschijnlijk begin april gelanceerd.
           

          You are here