Jans Kerkhof - Campus Uithof Huisartsenpraktijk    Wie is de beste fotograaf van de Uithof? Doe mee aan de Trajectum fotowedstrijd!

  

Actueel

Nieuws
01.05.2015

Kassa rinkelt dankzij langstudeerder

Universiteiten en hogescholen maken winst op trage studenten. Die betalen in hun uitlooptijd meer collegegeld dan ze kosten.
Nieuws
01.05.2015

‘Hogeschool’ wordt beschermde naam

Het moet maar eens afgelopen zijn met clubs die zich zomaar ‘hogeschool’ of ‘universiteit’ noemen.
  Nieuws
  30.04.2015

  Beurzen voor fulltime studentbestuurders blijven

  Universiteit: vergoeding gaat met zo’n 135 euro omhoog naar 425 euro per maand.
   Nieuws
   30.04.2015

   'Geen plicht tot belediging'

   Is het gevaarlijk om journalist te zijn tegenwoordig?
    Nieuws
    30.04.2015

    ‘Tentamenboete’ oogluikend toegestaan

    20 euro voor je te laat inschrijven.
     Nieuws
     30.04.2015

     Hoorzitting Maagdenhuis: Kamerleden kritisch over UvA

     UvA had ook andere keuzes kunnen maken.
      Nieuws
      30.04.2015

      Fors meer Syrische vluchtelingstudenten

      Helft van 1000 aanmelders afkomstig uit Syrië.
       Nieuws
       30.04.2015

       Opnieuw bezetting aan UvA

       Door medewerkers van service- en informatiecentrum.
        Nieuws
        29.04.2015

        Bussemaker voorzichtig met selectie voor lerarenopleidingen

        Want kun je vooraf zien of iemand een goede leraar wordt?
         Nieuws
         28.04.2015

         Utrechtse kamers meer dan honderd euro te duur

         LSVb-rapport constateert opnieuw dat studenten hun rechten niet kennen. UPDATE

         Nieuws
         01.03.2013

         Open universiteiten vechten terug

         Jarenlang werd het afstandsonderwijs in Nederland gedomineerd door de Open Universiteit en private instellingen als de LOI. Maar nu steeds meer universiteiten hun colleges online zetten, moeten ze snel actie ondernemen.

         De zogeheten ‘massive open online courses’ (mooc’s) die door Amerikaanse topuniversiteiten als Harvard en Princeton online worden gezet, zijn gratis te volgen. Instellingen die geld vragen voor afstandsonderwijs, hebben in de Verenigde Staten als eerste last van de nieuwe manier van lesgeven. Want waarom zou je betalen voor een cursus statistiek als je er gratis één kunt volgen bij een Harvard-hoogleraar?
          
         Ook Nederlanders die zich willen laten bijscholen, zijn niet meer per definitie aangewezen op een dure cursus. 'De mooc-markt groeit zo hard, dat ook Europese onderwijsinstellingen daar last van gaan krijgen', beaamt Timo Kos, onderwijsconsultant bij Capgemini. “Ik verwacht dat vooral de open universiteiten hun strategie moeten aanpassen. Ze moeten de opkomst van mooc’s scherp in de gaten houden.”
          
         In Nederland hebben private instellingen als LOI en NCOI volgens Kos een voorsprong op de Open Universiteit, omdat ze meer ervaring hebben met de 'vechtmarkt' die het onderwijs op wereldniveau aan het worden is. Hij verwacht niet dat de instellingen per definitie over de kop gaan, want daarvoor zijn er te veel studenten die begeleiding nodig hebben. En dat bieden de mooc’s niet.
          
         Daarmee willen de Europese open universiteiten zich inderdaad blijvend onderscheiden, benadrukt Fred Mulder, Unesco-hoogleraar in Open educational resources bij de Open Universiteit en voormalig rector. De instelling heeft een goede reputatie en eindigt steevast hoog in de ranking van de Keuzegids Universiteiten.
          
         Nagenoeg alle Europese open universiteiten hebben met elkaar afgesproken om een alternatief te bieden voor de Amerikaanse platforms. 'Door de opkomst van kapitaalkrachtige platforms als Coursera, Udacity en edX moeten we ons nog scherper gaan profileren. De Open Universiteit heeft een sterke positie, maar om die te behouden moeten we wel alert zijn', aldus Mulder.
          
         'We hebben jarenlang ervaring met open onderwijs en bieden sinds 2006 gratis zelfstudiecursussen aan. Daardoor hebben de online cursussen van Europese open universiteiten een aantal voordelen ten opzichte van de mooc’s. Ze kennen geen vaste studieroosters, zijn ontwikkeld voor zelfstudie, leggen geen accent op videocolleges, en je kunt er een formeel certificaat mee halen.' Het zijn dan ook geen mooc’s, maar mouc’s (‘massive open university style courses’), benadrukt hij.
          
         Bovendien zullen de mouc’s ook in andere talen dan alleen het Engels worden aangeboden. 'Daar komt nog bij dat de culturele context belangrijk is in het onderwijs. Een regelrechte export van Amerikaanse onderwijsproducten naar andere continenten is zeker niet op voorhand een succes.'
          
         Anders dan bij Coursera en Udacity komt er geen overkoepelend operationeel platform maar alleen een communicatieportaal dat doorverwijst naar de instellingen die de mouc’s aanbieden. Dat wordt waarschijnlijk begin april gelanceerd.
          

         You are here