Jans Kerkhof - Campus Uithof Huisartsenpraktijk

  

Actueel

Nieuws
04.03.2015

Universiteiten twijfelen aan prestatieafspraken

Universiteitenvereniging VSNU wil niet opnieuw afspraken maken over het aantal college-uren of het studietempo van studenten.
  Nieuws
  04.03.2015

  Petitie tegen samenwerking Mitros en omstreden huisbaas

  Jongerenafdeling JS van de PvdA Utrecht wil bouw 130 nieuwe woningen door Marcel van Hooijdonk tegenhouden.
   Nieuws
   04.03.2015

   Rob van Lambalgen stapt over naar Windesheim

   Directeur van de FEM wordt daar directeur van het domein Business, Media en Recht.
    Nieuws
    04.03.2015

    Dertig en goedkoop lenen? Dat kan pas in 2017

    Eerder leningen aanbieden gaat écht niet lukken, schrijft minister Bussemaker van Onderwijs vandaag aan de Tweede Kamer.
     Nieuws
     03.03.2015

     Op de koffie bij KPMG en de gemeente

     Veertig studenten van HU maken donderdag 5 maart kennis met Utrechtse bedrijven en overheidsinstellingen.
      Nieuws
      03.03.2015

      Studieverenigingen mogen clustercafés gaan runnen

      Zij moeten met een goed plan komen voor de exploitatie ervan.
       Nieuws
       03.03.2015

       ‘Taalniveau studenten moet omhoog’

       Aan het eind van hun opleiding moeten studenten in staat zijn helder Nederlands te schrijven. En dat is tegenwoordig niet meer vanzelfsprekend.
        Nieuws
        03.03.2015

        Utrechtse studenten nomineren Huisjesmelker van het Jaar

        Door Marcel van Hooijdonk te nomineren willen de studenten anderen voor hem waarschuwen.
         Nieuws
         03.03.2015

         HO-tour brengt nieuw toverwoord: flexibel

         De slotbijeenkomst van de HO-tour vond gisteren plaats in een oude fabriek: een opvallende keuze na alle klachten over doorgeslagen rendementsdenken en bedrijfsmatige aanpak.
          Nieuws
          03.03.2015

          Nieuw instituutsplein ICT geopend

          Eerste ervaringen met een plein dat centrale rol krijgt in de nieuwe huisvesting.

           Nieuws
           01.03.2013

           Open universiteiten vechten terug

           Jarenlang werd het afstandsonderwijs in Nederland gedomineerd door de Open Universiteit en private instellingen als de LOI. Maar nu steeds meer universiteiten hun colleges online zetten, moeten ze snel actie ondernemen.

           De zogeheten ‘massive open online courses’ (mooc’s) die door Amerikaanse topuniversiteiten als Harvard en Princeton online worden gezet, zijn gratis te volgen. Instellingen die geld vragen voor afstandsonderwijs, hebben in de Verenigde Staten als eerste last van de nieuwe manier van lesgeven. Want waarom zou je betalen voor een cursus statistiek als je er gratis één kunt volgen bij een Harvard-hoogleraar?
            
           Ook Nederlanders die zich willen laten bijscholen, zijn niet meer per definitie aangewezen op een dure cursus. 'De mooc-markt groeit zo hard, dat ook Europese onderwijsinstellingen daar last van gaan krijgen', beaamt Timo Kos, onderwijsconsultant bij Capgemini. “Ik verwacht dat vooral de open universiteiten hun strategie moeten aanpassen. Ze moeten de opkomst van mooc’s scherp in de gaten houden.”
            
           In Nederland hebben private instellingen als LOI en NCOI volgens Kos een voorsprong op de Open Universiteit, omdat ze meer ervaring hebben met de 'vechtmarkt' die het onderwijs op wereldniveau aan het worden is. Hij verwacht niet dat de instellingen per definitie over de kop gaan, want daarvoor zijn er te veel studenten die begeleiding nodig hebben. En dat bieden de mooc’s niet.
            
           Daarmee willen de Europese open universiteiten zich inderdaad blijvend onderscheiden, benadrukt Fred Mulder, Unesco-hoogleraar in Open educational resources bij de Open Universiteit en voormalig rector. De instelling heeft een goede reputatie en eindigt steevast hoog in de ranking van de Keuzegids Universiteiten.
            
           Nagenoeg alle Europese open universiteiten hebben met elkaar afgesproken om een alternatief te bieden voor de Amerikaanse platforms. 'Door de opkomst van kapitaalkrachtige platforms als Coursera, Udacity en edX moeten we ons nog scherper gaan profileren. De Open Universiteit heeft een sterke positie, maar om die te behouden moeten we wel alert zijn', aldus Mulder.
            
           'We hebben jarenlang ervaring met open onderwijs en bieden sinds 2006 gratis zelfstudiecursussen aan. Daardoor hebben de online cursussen van Europese open universiteiten een aantal voordelen ten opzichte van de mooc’s. Ze kennen geen vaste studieroosters, zijn ontwikkeld voor zelfstudie, leggen geen accent op videocolleges, en je kunt er een formeel certificaat mee halen.' Het zijn dan ook geen mooc’s, maar mouc’s (‘massive open university style courses’), benadrukt hij.
            
           Bovendien zullen de mouc’s ook in andere talen dan alleen het Engels worden aangeboden. 'Daar komt nog bij dat de culturele context belangrijk is in het onderwijs. Een regelrechte export van Amerikaanse onderwijsproducten naar andere continenten is zeker niet op voorhand een succes.'
            
           Anders dan bij Coursera en Udacity komt er geen overkoepelend operationeel platform maar alleen een communicatieportaal dat doorverwijst naar de instellingen die de mouc’s aanbieden. Dat wordt waarschijnlijk begin april gelanceerd.
            

           You are here