Nieuws

Ondertussen deze zomer…

We lagen op het strand of klommen in de bergen, we zaten op het terras of liepen door een museum, maar het nieuws ging niet met vakantie. Er is deze zomer veel gebeurd.

Door Irene Schoenmacker en Bas Belleman (HOP)

Studenten gaan weinig naar buitenland
Studenten wíllen wel naar het buitenland, maar slechts weinigen gaan. Studentenorganisaties LSVb en ISO bevroegen 109 studenten die overwogen om een poosje buiten Nederland te studeren. Slechts 41 van hen zijn daadwerkelijk gegaan. Veel studenten kunnen het niet betalen of zijn bang voor studievertraging. Daarnaast vinden ze dat de instellingen te weinig informatie geven.

Frauderende studenten lopen tegen de lamp
Frauderen met een uitwonendenbeurs kost studenten steeds meer geld. In 2012 haalde de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) slechts 2,3 miljoen euro terug, nu is dat ruim vijf miljoen euro, meldt Nu.nl. Opvallend genoeg is het aantal boetes gelijk gebleven: het bedrag is zo hoog doordat DUO ook mag terugvorderen van eerdere jaren. Hoe langer de student fraudeert, hoe hoger de boete.

In Texas mag een geweer mee naar college
Dankzij een nieuwe wet mogen studenten die 21 jaar of ouder zijn straks in Texas een vuurwapen meenemen naar hun onderwijsinstelling. Dit moet hun meer bescherming bieden wanneer ze oog in oog staan met een schutter, meldden verschillende Amerikaanse media. De nieuwe wet komt precies vijftig jaar na een moordpartij op een universiteit in Texas, waarbij meer dan veertien mensen om het leven kwamen.

Internationaliseringsclub EP-Nuffic bestolen
Een financieel medewerker van onderwijsorganisatie Nuffic moet tien maanden de cel in omdat hij in 2014 anderhalve ton van zijn werkgever achteroverdrukte. Tegen zijn chef zei hij dat het ging om interne overboekingen, terwijl het in werkelijkheid ging om overschrijvingen naar zijn eigen rekening of die van een autobedrijf. Hij had ook al een eerdere werkgever opgelicht voor een ton. Van het geld betaalde hij zijn huurschuld af, richtte hij zijn huis in en kocht hij twee BMW’s, een Volkswagen Passat en een Audi A6.

Tweede Kamer wil goedkopere tweede studie
Opeens maakte de Volkskrant er voorpaginanieuws van: studenten moeten soms duizenden euro’s betalen voor een tweede studie. Geen wonder dat ze er minder zin in hebben. Na jarenlange rechtszaken en talloze beloftes van ‘transparantie’ wil de Tweede Kamer nu dat minister Bussemaker paal en perk stelt aan de vreemde verschillen: waarom zou een opleiding aan de ene universiteit duizenden euro’s meer moeten kosten dan aan de andere?

Turkse wetenschappers in het nauw
Na de mislukte staatsgreep in Turkije voert premier Erdogan een heksenjacht. Tienduizenden mensen zijn gearresteerd of ontslagen omdat ze de staat zouden ondermijnen. Ook wetenschappers en studenten krijgen het zwaar te verduren: sommige moeten terug naar Turkije komen of mogen niet meer naar het buitenland.

… maar ze krijgen steun
De internationale gemeenschap kijkt met verbijstering naar de jacht op onder meer wetenschappers en studenten. Nederlandse universiteiten steunen hen, schrijven ze. Ook de hogescholen spreken hun afschuw uit. Turkije maakt deel uit van het Erasmusnetwerk van universiteiten en hogescholen in Europa en buurlanden.