21.10.2014

Vlaams collegegeld verhoogd naar 890 euro

Als het aan de Vlaamse regering ligt, zal het collegegeld voor komend jaar stijgen van 619 naar 890 euro. Een koopje in verhouding tot Nederland.
    20.10.2014

Lectoren krijgen eigen beroepsvereniging

HU-Lector Daan Andriessen is een van de oprichters van de nieuwe beroepsvereniging waarin lectoren van elkaar kunnen leren.
      17.10.2014

HU en ROC's starten met pre-bachelors voor mbo'ers

Mbo’ers volgen tijdens hun studie een programma waarin zij worden voorbereid op een hbo-studie.

17.10.2014

Studenten gaan 41 miljoen euro meer belasting betalen

Als de Wet Studiefinanciering wordt aangepast, vervalt niet alleen de basisbeurs maar mogen studenten - ook bestaande! - geen studiekosten meer aftrekken.
          16.10.2014

Horloges verboden tijdens tentamens

Sommige examencommissies willen hiermee mogelijke fraude met smartwatches tegengaan.
            16.10.2014

Universiteiten trekken opnieuw veel eerstejaars

In totaal zijn 45 duizend student begonnen aan een universitaire bacheloropleiding.

HU-student in bestuur GroenLinks-jongeren Dwars

Laurens Lubbers, student geschiedenis, is vicevoorzitter Organisatie.

HU stopt met double degree's Kofi Annan Business School

De samenwerking wordt teruggebracht van vier universiteiten tot twee Afrikaanse instellingen.

Honoursstudenten krijgen eigen vereniging

Donderdagavond is de lanceringsbijeenkomst van de Hogeschool Urecht Honours Association HUH.
                    15.10.2014

Steeds meer kritiek op tegemoetkoming gehandicapte student

Wanneer basisbeurs verdwijnt.

10.10.2007

De beste hogescholen volgens Elsevier

Elk jaar neemt Elsevier Thema, een bijlage van het opinieweekblad, een kwart van de 43 grootste hbo-studies onder de loep. Dit jaar is de tevredenheid gepeild van bijna 4400 studenten, verdeeld over tien studies in de domeinen economie, communicatie en techniek.

Elsevier vindt de vraag naar de beste hogeschool lastig te beantwoorden en benadrukt dat studiekiezers vooral opleidingen met elkaar moeten vergelijken. Toch blijkt een aantal hogescholen ‘opmerkelijk goed’ uit de bus te komen, constateert de redactie.

De lijst van ‘hogescholen die volgens de studenten over de hele breedte het beste scoren (2004-2007)’ wordt aangevoerd door Avans Hogeschool ’s-Hertogenbosch: van de 18 onderzochte opleidingen kregen er tien een zeven of hoger van hun studenten. De Haagse Hogeschool/TH Rijswijk en de Christelijke Hogeschool Windesheim volgen met ieder negen goede opleidingen uit 21.
                      Minstens zo indrukwekkend zijn de prestaties van de kleine Christelijke Hogeschool Ede (zeven uit zeven) en de Gereformeerde Hogeschool Zwolle (vier uit vier).
                      De lijst wordt afgesloten door de Avans Hogeschool Breda-Tilburg (vier uit 23), de Hogeschool Utrecht (vier uit 30) en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, met vier uit 31 opleidingen die een zeven of hoger scoorden.

De Fontys-vestiging in Tilburg, die het met drie goede uit 14 beoordeelde opleidingen feitelijk niet slecht doet, blijft buiten beeld in deze ranking. Dat geldt ook voor onder meer de Hogeschool van Amsterdam, die sinds 2003 voor maar één van haar dertig beoordeelde opleidingen een zeven of hoger kreeg. De Hogeschool Inholland lukte dit bij drie uit 45 beoordeelde opleidingen.

De studenten informatica van Avans ’s-Hertogenbosch geven in 2007 het hoogste eindoordeel: een 7,9. Het minst tevreden zijn de studenten civiele techniek van de Hogeschool Zuyd die een 5,8 als rapportcijfer geven. (HOP)

De winnaars van 2007:

Bouwkunde: Avans Hogeschool ’s-Hertogenbosch (6,9)
                      Civiele techniek: Hogeschool van Amsterdam (6,9)
                      Informatica: Avans Hogeschool ’s-Hertogenbosch (7,9)
                      Technische informatica: Haagse Hs/THRijswijk (7,4)
                      Werktuigbouwkunde: Fontys Venlo (7,3)

Communicatie en media
                      Journalistiek: Christelijke Hogeschool Ede (7,5)
                      Communicatie: Christelijke Hogeschool Ede (7,2)

Economie en recht
                      Bedrijfseconomie: Avans Hogeschool ’s-Hertogenbosch (7,5)