Nationaal Studentendebat 2014

Hbo-salarissen relatief hoog

Eén op de vier medewerkers krijgt meer dan twee keer modaal: 66 duizend euro bruto.
    02.10.2014

HU-lector houdt oratie in gebarentaal

Beppie van den Bogaerde is hoogleraar Gebarentaal aan de Universiteit van Amsterdam.

Verkeerslichten Maliebaan langer groen

Na vele bekeuringen door slecht afgestelde lichten.
        02.10.2014

Bussemaker waagt zich in het hol van de leeuw

Ze gaat demonstranten toespreken die op het Malieveld protesteren tegen afschaffing van de basisbeurs.

Directeur dienst Communicatie en Marketing treedt af

Mirjam Soeterbroek wordt opgevolgd door interim-directeur Jolanda Hillebrand-Tijhuis.

Burgemeester openhartig in Utrecht College Tour

Jan van Zanen heeft geen slapeloze nachten van z’n werk. En als hij wakker wordt, is het omdat hij moet plassen.
              02.10.2014

'Excellentie leidt tot verbetering van het gewone onderwijs'

Maar het geld voor excellentieonderwijs droogt op.
                02.10.2014

Jonge hbo-docenten geven er snel de brui aan

Vaak uit onvrede over hun baan en de bureaucratie op hogescholen.

Nederland zakt in ranglijst Times Higher Education

Twaalf Nederlandse universiteiten stonden vorig jaar in de top-200, nu zijn het er nog maar elf.
                    01.10.2014

Kamer kritisch over voortgang Techniekpact

Er moeten meters gemaakt worden.

10.10.2007

De beste hogescholen volgens Elsevier

Elk jaar neemt Elsevier Thema, een bijlage van het opinieweekblad, een kwart van de 43 grootste hbo-studies onder de loep. Dit jaar is de tevredenheid gepeild van bijna 4400 studenten, verdeeld over tien studies in de domeinen economie, communicatie en techniek.

Elsevier vindt de vraag naar de beste hogeschool lastig te beantwoorden en benadrukt dat studiekiezers vooral opleidingen met elkaar moeten vergelijken. Toch blijkt een aantal hogescholen ‘opmerkelijk goed’ uit de bus te komen, constateert de redactie.

De lijst van ‘hogescholen die volgens de studenten over de hele breedte het beste scoren (2004-2007)’ wordt aangevoerd door Avans Hogeschool ’s-Hertogenbosch: van de 18 onderzochte opleidingen kregen er tien een zeven of hoger van hun studenten. De Haagse Hogeschool/TH Rijswijk en de Christelijke Hogeschool Windesheim volgen met ieder negen goede opleidingen uit 21.
                      Minstens zo indrukwekkend zijn de prestaties van de kleine Christelijke Hogeschool Ede (zeven uit zeven) en de Gereformeerde Hogeschool Zwolle (vier uit vier).
                      De lijst wordt afgesloten door de Avans Hogeschool Breda-Tilburg (vier uit 23), de Hogeschool Utrecht (vier uit 30) en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, met vier uit 31 opleidingen die een zeven of hoger scoorden.

De Fontys-vestiging in Tilburg, die het met drie goede uit 14 beoordeelde opleidingen feitelijk niet slecht doet, blijft buiten beeld in deze ranking. Dat geldt ook voor onder meer de Hogeschool van Amsterdam, die sinds 2003 voor maar één van haar dertig beoordeelde opleidingen een zeven of hoger kreeg. De Hogeschool Inholland lukte dit bij drie uit 45 beoordeelde opleidingen.

De studenten informatica van Avans ’s-Hertogenbosch geven in 2007 het hoogste eindoordeel: een 7,9. Het minst tevreden zijn de studenten civiele techniek van de Hogeschool Zuyd die een 5,8 als rapportcijfer geven. (HOP)

De winnaars van 2007:

Bouwkunde: Avans Hogeschool ’s-Hertogenbosch (6,9)
                      Civiele techniek: Hogeschool van Amsterdam (6,9)
                      Informatica: Avans Hogeschool ’s-Hertogenbosch (7,9)
                      Technische informatica: Haagse Hs/THRijswijk (7,4)
                      Werktuigbouwkunde: Fontys Venlo (7,3)

Communicatie en media
                      Journalistiek: Christelijke Hogeschool Ede (7,5)
                      Communicatie: Christelijke Hogeschool Ede (7,2)

Economie en recht
                      Bedrijfseconomie: Avans Hogeschool ’s-Hertogenbosch (7,5)