Nieuws

Honderden schakelstudenten lopen studiefinanciering mis

Aan tien universiteiten komen hbo-studenten voor onverwachte kosten te staan als ze een masteropleiding willen volgen. Tijdens het verplichte ‘schakelprogramma’ krijgen ze geen studiefinanciering en ov-studentenkaart.

 Dat blijkt uit een rapport van de Onderwijsinspectie over deze schakelprogramma’s. De schakelstudenten worden niet ingeschreven als bachelorstudenten, maar als deelnemers aan contractonderwijs.

 Aan twee universiteiten geldt dit voor alle schakelstudenten. Bij nog eens acht universiteiten verschilt het per opleiding. De instellingen mogen zelf kiezen, bevestigt de Onderwijsinspectie.

 Aan de masteropleidingen van Nederlandse universiteiten begonnen dit jaar 4.600 studenten met een hbo-diploma. Het werkelijke aantal ‘schakelaars’ moet een stuk hoger liggen, want lang niet alle deelnemers maken hun schakelprogramma af.

 Schakelprogramma’s liggen in de politiek gevoelig. Hoge kosten zouden voor hbo’ers een drempel opwerpen om hun talenten te ontplooien. Op aandringen van de Tweede Kamer zijn de programma’s goedkoper gemaakt: ze kosten hooguit anderhalf keer het collegegeld. Over twee jaar wordt het tarief nog lager. Dan mogen de instellingen alleen nog maar het gewone collegegeld van bijna tweeduizend euro in rekening brengen.

 Maar uit het rapport van de Onderwijsinspectie blijkt dat dit averechts zou kunnen werken. De universiteiten klagen over de kosten. Ze maken er nu al verlies op, zeggen ze. Ze krijgen er immers geen overheidsbekostiging voor.