Columns

Hoe belangrijk is opvoeding?

Henk Penseel was (onder andere) docent aan de HU en blogt sinds 2010 voor de Trajectum-site. Ditmaal: over opvoeden en de opstand van leraren.

Afgelopen week was de week van de opvoeding. In het kader daarvan bezocht ik een bijeenkomst van het HvA-debatcentrum, waar men vroeg wat het betekent om ‘buiten de lijntjes’ te kleuren rondom opvoeden en ouderschap. De creativiteit van kinderen moet niet beperkt, maar meer gestimuleerd worden met een verwijzing naar Ken Robinson. Dus kleur maar raak. Een aanwezige pedagoge gaf wel aan dat het leren kleuren binnen de lijntjes ook hoort bij het verbeteren van de motoriek.

Leuk vond ik een getoonde Loesjespreuk: ‘Verbeter de wereld en begin bij mijn ouders’. En een uitkomst van een onderzoek verbaasde me, dat de invloed van oma’s en opa’s op de opvoeding in Volendam significant groter is dan in de rest van ons land. Aan het eind van de bijeenkomst kregen Carina Klinkvis en Erwin van der Veen de Bert Prinsenprijs voor aanstormend pedagogisch talent voor een opvoedmethode gericht op ‘lastige kinderen’. Ze willen hun ideeën in een boek verwerken.

En in diezelfde week de start van de Kinderboekenweek, waarbij op de donderdag veel gelezen kon worden. Want 90 procent van de kinderen hoefde niet naar school. Er werd massaal gestaakt. Bijna zestigduizend stakende leerkrachten kwamen die dag naar Den Haag. Zij eisen een hoger salaris en een lagere werkdruk.

Waar de leerkrachten niet voor staakten, zijn de besparingen die je later krijgt door beter onderwijs. Maar dat is allemaal moeilijk meetbaar. Jongeren die makkelijker aan het werk komen, beter ontwikkeld ethisch vermogen, minder criminaliteit, verbetering van het sociale klimaat in z’n algemeenheid. Met andere woorden, Nederland wordt nog prettiger om te leven, ondanks dat we een regering hadden en weer hebben die te weinig doet aan het verschil tussen arm en rijk.

Want de lage en middeninkomens moeten volgend jaar blij zijn met een extraatje van 60 euro, maar hoeveel besparen de rijken jaarlijks met hun belastingverlichting van 52 naar 49,5%? Daar heb ik nog weinig over gehoord.

Eindelijk zijn de meesters en juffen in opstand gekomen. Hopelijk worden al hun terechte eisen ingewilligd en komt er voorlopig rust op het onderwijsfront. Maar dan gaan andere sectoren zich roeren, zoals defensie, de politie en alle werkenden in de zorg. Ik ben benieuwd hoe dit gaat aflopen.

Intussen mag aandacht voor opvoeding niet verslappen, niet bij leerkrachten, niet bij ouders en ook niet in de pers. Want door die onderwijsstaking hebben de media veel tijd en ruimte besteed aan onderwerp en dat moet zo blijven.