Nieuws

Fors meer vluchtelingen naar hoger onderwijs

De stichting vluchtelingstudenten UAF kreeg vorig jaar 2.100 aanmeldingen: vijftig procent meer dan in 2015.

Steeds vaker vinden vluchtelingen hun weg naar hoger onderwijs en mbo. De stichting vluchtelingstudenten UAF kreeg vorig jaar 2.100 aanmeldingen: vijftig procent meer dan in 2015.

Bij het UAF kunnen vluchtelingen terecht voor hulp bij het kiezen van een studie, het vinden van een baan en financiƫle ondersteuning. Van de 2.100 die zich hadden aangemeld in 2016, kreeg iets minder dan de helft steun. Twee derde van de aanmelders kwam uit Syriƫ. Andere herkomstlanden zijn Iran, Irak, Eritrea en Afghanistan.

Niet iedereen die begeleiding krijgt kan direct plaatsnemen in de collegebanken. Van de ruim 2.400 studenten die het UAF vorig jaar in totaal begeleidde, werden de meeste van hen (1.113) alleen nog klaargestoomd voor het volgen een studie. Ze krijgen les Nederlands en andere voorbereidende vakken.

Arbeidsmarkt
Van de studenten (912) volgde dertig procent een studie op universitair niveau, 46% op hbo-niveau en 24% op mbo-niveau. Vooral de studierichtingen informatica, techniek & exact, zorg en welzijn en economie waren in trek. Daarnaast begeleidde het UAF nog 437 afgestudeerden op weg naar de arbeidsmarkt.

Naar schatting doet een derde van alle hoger opgeleide vluchtelingen in Nederland een beroep op het UAF. De stichting wil in 2017 en 2018 telkens 1.500 nieuwe studenten aannemen.

Advertentie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *