Columns

De kortste weg

Henk Penseel was (onder andere) docent aan de HU en blogt sinds 2010 voor de Trajectum-site. Ditmaal: over de juiste route naar het afstuderen en de noodzaak van goed leren plannen.

De meeste mensen nemen als het kan een olifantenpaadje. Men wil de kortste weg, zeker naar succes. Maar dat is niet voor iedereen weggelegd. De weg van de minste weerstand leidt zelden naar de top. Een beetje geluk kan nooit kwaad. Vaak is dat zelfs een noodzakelijk ingrediënt om de top te bereiken.

Sinds kort heb ik een andere auto met een navigatiesysteem waarmee je kan kiezen of je een toeristische route wil, de meest dynamische weg, een route via snelwegen of de kortste weg. In Frankrijk rijd ik het liefst op D-wegen, die op de Michelinkaarten dun en geel zijn. Je rijdt rustiger en komt soms door idyllische dorpjes.

Als ik een boek met korte verhalen lees, begin ik vaak met het kortste verhaal. Soms lees ik er dan weer een heel boek tussendoor, voordat ik aan die ene of die paar lange korte verhalen begin. Want als je het boek uit wil lezen, moet je toch alle verhalen hebben gelezen. De echt goede lezer begint gewoon bij het eerste verhaal en leest door tot het eind.

Met studeren is het een beetje hetzelfde. Ook daar kiezen studenten vaak voor de kortste weg, de weg met de minste weerstand. Weinigen bijten zich eerst vast in het moeilijkste onderdeel. En toch wordt dat geleerd in allerlei cursussen time management en hoe je het best kunt leren.

Sociale media zijn zulke storende factoren, even snel kijken. Het kan er wel tussendoor. Maar voordat je er erg in hebt, vreet dat tijd en heb je voor dat ene urgente ding geen tijd meer of te weinig tijd. Dat komt morgen wel. Maar in plaats van dat je er dan direct mee begint, eist je mobieltje weer alle aandacht op.

Je ziet ‘t ook bij het schrijven van scripties. Studenten worden er elke keer op gewezen dat een goede planning gemaakt moet worden met ruimte voor tegenslagen. Want die komen. Het is veel lezen en van het een kom je op het ander. Dat kost meer tijd dan je in eerste instantie dacht. Want onderweg kom je leuke dingen tegen, die je toch even wil doen, want dat is makkelijk. Dat moeilijke wordt weer uitgesteld.

De kortste weg is niet altijd de beste weg. De omgeving en zijpaden kunnen waardevolle informatie geven. Je moet daar wel de tijd en de ruimte voor hebben. Goed kunnen plannen, is essentieel en veel van onze studenten kunnen dat nog niet, aldus Jelle Jolles in een TEDtalk.