Jans Kerkhof - Campus Uithof Huisartsenpraktijk

Blogs

04.09.2015

Het onderwijs is in transitie

Het gaat om de verbinding tussen leraar en leerling en hen een beetje ruimte geven.
    03.09.2015

Het aantal edubloggers stijgt

Don Zuiderman blogt nu bijna een jaar (voornamelijk voor zichzelf), twittert en zet video's online via Youtube.
      01.09.2015

Ontgroening

Reint Jan Renes kan uitleggen waarom zoveel studenten steeds weer meedoen aan mensonterende ontgroeningen.
      31.08.2015

Sprookjes

De school, dat is niet de fabriek of het filiaal, dat zijn de mensen in dit gebouw dat zich net weer voor zoveel eerstejaars geopend heeft.
        27.08.2015

Trotse Bogerd wil netwerken ontsluiten

Leren is het nieuwe voedsel voor iedereen (Mariëtte Hamer)
          25.08.2015

Een wilde rit

Aan het einde van de middelbare school dacht ik dat ik alles had gehad. Ik was 17 jaar en wist precies hoe het leven in elkaar zat.
            24.08.2015

Pabo-inschrijvingen vallen tegen

De pabo blijkt onaantrekkelijk, terwijl onderwijs de basis van een beschaving is.
              17.08.2015

Kan je iets doen aan een taalachterstand?

Je eerste jaren zorgen al voor een taalvoorsprong of -achterstand, afhangend van waar je wieg staat.
                15.07.2015

Citymarketing en persvrijheid

Citymarketing kost geld, maar kan ook wat opleveren. In Brighton denkt men daar anders over.
                  12.07.2015

Zomerseks

Heb jij nog neukplannetjes voor op een of meer festivals deze zomer? De UvA zoekt nog kandidaten.

20.03.2012

Plezier terug in het onderwijs

Ik vind het een voorrecht dat ik op allerlei schooltypen les heb gegeven en daardoor ervaring op heb kunnen doen met verschillende lesmethoden, schooltypen en leerlingen, later ook studenten. Eén van mijn principes was (en is nog steeds) om de leerlingen met plezier naar school te laten gaan. Als ze dat doen, is al veel gewonnen, want dan zijn ze automatisch gemotiveerder en nemen makkelijker nieuwe stof op.

Ga je niet met plezier naar school en wil je liever spijbelen dan kennis op doen, dan haal je niet het optimale uit je schooltijd. Faciliteren moet de overheid doen. In eerste instantie in een goed geoutilleerd gebouw en materialen, die door de docenten (de laatste jaren professionals genoemd) vormgegeven en gekozen moeten worden.

De staatssecretaris van onderwijs werpt daarentegen alleen maar drempels op en zorgt ervoor dat de helft van de studenten slecht slaapt en ruim de helft extreme frustraties heeft, wat komt uit het Tajectumonderzoek onder 5497 studenten. Maar liefst 40% heeft last van grote stress, wat niet bevorderlijk is voor uitstekende schoolprestaties. Wil je die wel, dan moet je zorgen dat studenten met plezier hun studie kunnen doen. Ook weer niet te veel, want je bent wel op school/universiteit om wat op te steken.

reageer >>