Blogs

21.08.2014

Hoe zuinig zijn we met en op water?

Zijn we voorbereid op de ingezette klimaatverandering?
    20.08.2014

Eerst Bloody Sunday, nu Bloody Saturday

De geschiedenis (Selma, 1965) herhaalt zich (Ferguson, 2014).
      19.08.2014

Wat doe je met oude krantenknipsels?

Vroeger deed je een collega een plezier met een knipsel, nu twitter je.
        18.08.2014

Pedofilie in het onderwijs

Is pedofilie makkelijker te constateren bij mannen dan bij vrouwen?
          17.08.2014

Hoe overleef je Utrecht als student?

Is er verschil tussen een Utrechtse en Amsterdamse eerstejaarsstudent?
            16.08.2014

Voorspellen van studiesucces

Hoe herken je een gemotiveerde student?
              15.08.2014

Jelmer Evers in de krant

Hoe flexibel timmert de HU lesprogramma's dicht?
                14.08.2014

Stenden bekender dan HU in het buitenland

De HU heeft een internationale uitstraling van een brandende lucifer.
                  13.08.2014

Beurzenbeleid van de HU

Heeft de HU geen potje voor getalenteerde studenten uit ontwikkelingslanden?
                    11.08.2014

Achteroplopen

Als je eenmaal achterop ligt, wordt inhalen steeds moeilijker.

20.03.2012

Plezier terug in het onderwijs

Ik vind het een voorrecht dat ik op allerlei schooltypen les heb gegeven en daardoor ervaring op heb kunnen doen met verschillende lesmethoden, schooltypen en leerlingen, later ook studenten. Eén van mijn principes was (en is nog steeds) om de leerlingen met plezier naar school te laten gaan. Als ze dat doen, is al veel gewonnen, want dan zijn ze automatisch gemotiveerder en nemen makkelijker nieuwe stof op.

Ga je niet met plezier naar school en wil je liever spijbelen dan kennis op doen, dan haal je niet het optimale uit je schooltijd. Faciliteren moet de overheid doen. In eerste instantie in een goed geoutilleerd gebouw en materialen, die door de docenten (de laatste jaren professionals genoemd) vormgegeven en gekozen moeten worden.

De staatssecretaris van onderwijs werpt daarentegen alleen maar drempels op en zorgt ervoor dat de helft van de studenten slecht slaapt en ruim de helft extreme frustraties heeft, wat komt uit het Tajectumonderzoek onder 5497 studenten. Maar liefst 40% heeft last van grote stress, wat niet bevorderlijk is voor uitstekende schoolprestaties. Wil je die wel, dan moet je zorgen dat studenten met plezier hun studie kunnen doen. Ook weer niet te veel, want je bent wel op school/universiteit om wat op te steken.

reageer >>