Blogs

24.04.2014

Over tien jaar bestaat Google niet meer

Stilstand is achteruitgang en veranderen is ademhalen,
    23.04.2014

Afstuderen in Ethiopië (1)

Waarom kies je voor je afstudeerproject voor een van de armste landen van de wereld? Student Harro van Dam legt het uit.

4 must-read boeken

Hier zijn de boeken die je gelezen móét hebben voordat je van school gaat.

Afstudeerrichtingen worden minoren

Beperkt is het mogelijk om minoren ook in het tweede semester te volgen
    22.04.2014

De wereld is van en voor iedereen

Egoïsme en landjepik hoort niet bij tolerantie
      21.04.2014

Mijmer jij ook weleens?

Tijdnemen om eens terug te denken kan geen kwaad
        20.04.2014

Opleiding tot eventmanager is populair

In augustus 2011 suggereerde Paul Schnabel om met dit soort opleidingen te stoppen.
          19.04.2014

Onderwijsvernieuwing is cultuuromscholing

Zijn er hbo-docenten die verschillende culturen aanvoelen?
            18.04.2014

Tot vervelens toe toetsing

Ervaringsdeskundigen zeggen het al jaren en nu ook lectoren
            17.04.2014

HU-verkiezingen: op eigen kracht

Joost Ansems stelt zichzelf opnieuw kandidaat voor de Hogeschoolraad - maar wel onder eigen vlag. Waarom deze overstap?

20.03.2012

Plezier terug in het onderwijs

Ik vind het een voorrecht dat ik op allerlei schooltypen les heb gegeven en daardoor ervaring op heb kunnen doen met verschillende lesmethoden, schooltypen en leerlingen, later ook studenten. Eén van mijn principes was (en is nog steeds) om de leerlingen met plezier naar school te laten gaan. Als ze dat doen, is al veel gewonnen, want dan zijn ze automatisch gemotiveerder en nemen makkelijker nieuwe stof op.

Ga je niet met plezier naar school en wil je liever spijbelen dan kennis op doen, dan haal je niet het optimale uit je schooltijd. Faciliteren moet de overheid doen. In eerste instantie in een goed geoutilleerd gebouw en materialen, die door de docenten (de laatste jaren professionals genoemd) vormgegeven en gekozen moeten worden.

De staatssecretaris van onderwijs werpt daarentegen alleen maar drempels op en zorgt ervoor dat de helft van de studenten slecht slaapt en ruim de helft extreme frustraties heeft, wat komt uit het Tajectumonderzoek onder 5497 studenten. Maar liefst 40% heeft last van grote stress, wat niet bevorderlijk is voor uitstekende schoolprestaties. Wil je die wel, dan moet je zorgen dat studenten met plezier hun studie kunnen doen. Ook weer niet te veel, want je bent wel op school/universiteit om wat op te steken.

reageer >>