Jans Kerkhof - Campus Uithof Huisartsenpraktijk

Blogs

17.05.2016

De fabeltjeskrant

Hij had in Big Brother kunnen zitten. Of De Wereld Draait Door. Nu is hij gelukkig Trajectum-columnist.

12.05.2016

Lessen voor docenten (23): Stel gerichte vragen in jouw les

Heb je er wel eens bij stil gestaan dat er veel verschillende soorten vragen zijn?
      10.05.2016

De afstudeer-stem

Het lijkt een heerlijke dag. Totdat het stemmetje roept. Heel hard...
        09.05.2016

Verkiezingen: het gaat echt wel ergens over

Wat houdt die medezeggenschap dan überhaupt in op de HU?
          09.05.2016

Buiten de Schijf van Vijf

De Schijf van Vijf creëert ruimte voor onverstandige tussendoortjes. Tijd om dat ook te doen met rebelse activiteiten en burgerlijke ongehoorzaamheid?
          27.04.2016

Golfbewegingen in Turkije

Erdogan draait terug wat Atatürk probeerde op te zetten, terwijl hij juist op hem wil lijken.
            20.04.2016

Lessen voor docenten (22): laptops en contact

Kijk je ook weleens tegen een volle klas met laptops aan? En de helft zit naar Facebook te loeren? Wat kun je doen?

19.04.2016

Thank you so much

Remko van Broekhoven, docent journalistiek en bijna gepromoveerd, dankt managers en studenten.

13.04.2016

Ongelijkheid in het onderwijs

Hoogopgeleide ouders gaan anders om met schooladviezen dan laagopgeleide ouders.
                13.04.2016

Lessen voor docenten (21): Voor de klas, zitten of staan?

Welk effect heeft het op studenten als de docent erbij gaat zitten?

20.03.2012

Plezier terug in het onderwijs

Ik vind het een voorrecht dat ik op allerlei schooltypen les heb gegeven en daardoor ervaring op heb kunnen doen met verschillende lesmethoden, schooltypen en leerlingen, later ook studenten. Eén van mijn principes was (en is nog steeds) om de leerlingen met plezier naar school te laten gaan. Als ze dat doen, is al veel gewonnen, want dan zijn ze automatisch gemotiveerder en nemen makkelijker nieuwe stof op.

Ga je niet met plezier naar school en wil je liever spijbelen dan kennis op doen, dan haal je niet het optimale uit je schooltijd. Faciliteren moet de overheid doen. In eerste instantie in een goed geoutilleerd gebouw en materialen, die door de docenten (de laatste jaren professionals genoemd) vormgegeven en gekozen moeten worden.

De staatssecretaris van onderwijs werpt daarentegen alleen maar drempels op en zorgt ervoor dat de helft van de studenten slecht slaapt en ruim de helft extreme frustraties heeft, wat komt uit het Tajectumonderzoek onder 5497 studenten. Maar liefst 40% heeft last van grote stress, wat niet bevorderlijk is voor uitstekende schoolprestaties. Wil je die wel, dan moet je zorgen dat studenten met plezier hun studie kunnen doen. Ook weer niet te veel, want je bent wel op school/universiteit om wat op te steken.

reageer >>