Jans Kerkhof - Campus Uithof Huisartsenpraktijk

Blogs

27.04.2016

Golfbewegingen in Turkije

Erdogan draait terug wat Atatürk probeerde op te zetten, terwijl hij juist op hem wil lijken.
    20.04.2016

Lessen voor docenten (22): laptops en contact

Kijk je ook weleens tegen een volle klas met laptops aan? En de helft zit naar Facebook te loeren? Wat kun je doen?

19.04.2016

Thank you so much

Remko van Broekhoven, docent journalistiek en bijna gepromoveerd, dankt managers en studenten.

13.04.2016

Ongelijkheid in het onderwijs

Hoogopgeleide ouders gaan anders om met schooladviezen dan laagopgeleide ouders.
        13.04.2016

Lessen voor docenten (21): Voor de klas, zitten of staan?

Welk effect heeft het op studenten als de docent erbij gaat zitten?

12.04.2016

HU-team eindigt derde in Race Of The Classics

Elf HU-studenten veroverden zondag de derde plaats van Race Of The Classics, waarbij studenten op klassieke zeilschepen tegen elkaar racen.
            12.04.2016

Zou de middenschool er ooit komen?

Gedwongen vroege onderwijskeuze en het groeiende gat tussen kinderen uit de hogere en lagere sociale klasse.
              11.04.2016

Het verschrikkelijke monster

Nina botst tegen twee docenten aan die roepen: 'Wij gaan je beoordelen!' Is het een nachtmerrie?
              11.04.2016

Hoe betrouwbaar is Jet Bussemaker?

Muziekonderwijs terug in de klas is een goed initiatief, maar wat gebeurt er in het hoger onderwijs?
                10.04.2016

De macht van de massa

Lang niet altijd heeft de massa het bij het rechte eind; waar begint en eindigt macht?

20.03.2012

Plezier terug in het onderwijs

Ik vind het een voorrecht dat ik op allerlei schooltypen les heb gegeven en daardoor ervaring op heb kunnen doen met verschillende lesmethoden, schooltypen en leerlingen, later ook studenten. Eén van mijn principes was (en is nog steeds) om de leerlingen met plezier naar school te laten gaan. Als ze dat doen, is al veel gewonnen, want dan zijn ze automatisch gemotiveerder en nemen makkelijker nieuwe stof op.

Ga je niet met plezier naar school en wil je liever spijbelen dan kennis op doen, dan haal je niet het optimale uit je schooltijd. Faciliteren moet de overheid doen. In eerste instantie in een goed geoutilleerd gebouw en materialen, die door de docenten (de laatste jaren professionals genoemd) vormgegeven en gekozen moeten worden.

De staatssecretaris van onderwijs werpt daarentegen alleen maar drempels op en zorgt ervoor dat de helft van de studenten slecht slaapt en ruim de helft extreme frustraties heeft, wat komt uit het Tajectumonderzoek onder 5497 studenten. Maar liefst 40% heeft last van grote stress, wat niet bevorderlijk is voor uitstekende schoolprestaties. Wil je die wel, dan moet je zorgen dat studenten met plezier hun studie kunnen doen. Ook weer niet te veel, want je bent wel op school/universiteit om wat op te steken.

reageer >>