Blogs

Ooit won Lornah Kiplagat de marathon van Amsterdam, nu is zij onderneemster
    18.10.2014

Zaterdagedities brengen veel nieuws

Lornah Kiplagat komt met een eigen kledinglijn
      17.10.2014

Wat verdienen filmsterren?

Moet ik het onderwijs in of de entertainmentwereld?
        16.10.2014

Excellshit-myopen

Hun kennis staat op een blaadje. Hun doel is dat de student zich aan dat blaadje conformeert. Ons resteert niets anders dan de erasmiaanse lach.
        16.10.2014

De maniertjes van Erik Scherder

Je moet meer bewegen zegt professor doctor Erik Scherder
          15.10.2014

Wat doet CARPE?

Geeft CARPE internationalisering een impuls?
          15.10.2014

Buurman Henk en de examencommissie

Peter R. de Vries zal de scholen niet binnenlopen en aankaarten dat er iets flink mis is op onze HU. Dus doe ik dat maar.
            14.10.2014

De bijbel voor ongelovigen

Een gecensureerde blog nog een keer op de site gezet. Ik ben benieuwd voor hoe lang.
              14.10.2014

Wat angst met je doet

Lach vrolijk om Matthijs wanneer hij bezorgd vraagt of we wel bang genoeg zijn.
                13.10.2014

Onze klas, mijn wereld

Het hbo kan nog veel van het basisonderwijs leren.

20.03.2012

Plezier terug in het onderwijs

Ik vind het een voorrecht dat ik op allerlei schooltypen les heb gegeven en daardoor ervaring op heb kunnen doen met verschillende lesmethoden, schooltypen en leerlingen, later ook studenten. Eén van mijn principes was (en is nog steeds) om de leerlingen met plezier naar school te laten gaan. Als ze dat doen, is al veel gewonnen, want dan zijn ze automatisch gemotiveerder en nemen makkelijker nieuwe stof op.

Ga je niet met plezier naar school en wil je liever spijbelen dan kennis op doen, dan haal je niet het optimale uit je schooltijd. Faciliteren moet de overheid doen. In eerste instantie in een goed geoutilleerd gebouw en materialen, die door de docenten (de laatste jaren professionals genoemd) vormgegeven en gekozen moeten worden.

De staatssecretaris van onderwijs werpt daarentegen alleen maar drempels op en zorgt ervoor dat de helft van de studenten slecht slaapt en ruim de helft extreme frustraties heeft, wat komt uit het Tajectumonderzoek onder 5497 studenten. Maar liefst 40% heeft last van grote stress, wat niet bevorderlijk is voor uitstekende schoolprestaties. Wil je die wel, dan moet je zorgen dat studenten met plezier hun studie kunnen doen. Ook weer niet te veel, want je bent wel op school/universiteit om wat op te steken.

reageer >>