Blogs

16.04.2014

Wanneer begint ontmoskeeing in ons land?

Hoe ver van ons bed blijven de godsdienstoorlogen?
    15.04.2014

Marktmechanisme in het onderwijs

Zet privatisering door in het onderwijs?
      14.04.2014

E-learning wordt volwassen

Waar heb jij je mobieltje nu?
        13.04.2014

De HvA en Remco Campert

Ook de tijd genomen om even lekker veel te lezen?
          11.04.2014

Hebben processen of heeft onderwijs prioriteit?

Is het vechten tegen de bierkaai, of moet je gewoon blijven herhalen?
          10.04.2014

Klokkenluidersdilemma

Mensen die hoog in de hiërarchische boom zitten, zijn ook tegen bureaucratisering. Maar ja, zij hebben het niet bedacht. Zeggen ze. Maar dat is dus onzin.
          10.04.2014

Opvoeding en onderwijs blijven cruciaal

Wat trekt meer, het Marokkaanse maffiacircuit of een goeie opleiding?
            09.04.2014

10 gedachtes van een reizende student

1. ‘Niet in slaap vallen, niet in slaap vallen, niet in slaap vallen. Shit. Waar zijn we?’
              09.04.2014

Op reünies leer je nieuwe gezichten kennen

Triviaal nieuws kan ik vaak best waarderen
                08.04.2014

Full of shit

'Ik zweeg en bleek net zo full of shit als de gemiddelde open dag.'

20.03.2012

Plezier terug in het onderwijs

Ik vind het een voorrecht dat ik op allerlei schooltypen les heb gegeven en daardoor ervaring op heb kunnen doen met verschillende lesmethoden, schooltypen en leerlingen, later ook studenten. Eén van mijn principes was (en is nog steeds) om de leerlingen met plezier naar school te laten gaan. Als ze dat doen, is al veel gewonnen, want dan zijn ze automatisch gemotiveerder en nemen makkelijker nieuwe stof op.

Ga je niet met plezier naar school en wil je liever spijbelen dan kennis op doen, dan haal je niet het optimale uit je schooltijd. Faciliteren moet de overheid doen. In eerste instantie in een goed geoutilleerd gebouw en materialen, die door de docenten (de laatste jaren professionals genoemd) vormgegeven en gekozen moeten worden.

De staatssecretaris van onderwijs werpt daarentegen alleen maar drempels op en zorgt ervoor dat de helft van de studenten slecht slaapt en ruim de helft extreme frustraties heeft, wat komt uit het Tajectumonderzoek onder 5497 studenten. Maar liefst 40% heeft last van grote stress, wat niet bevorderlijk is voor uitstekende schoolprestaties. Wil je die wel, dan moet je zorgen dat studenten met plezier hun studie kunnen doen. Ook weer niet te veel, want je bent wel op school/universiteit om wat op te steken.

reageer >>