Jans Kerkhof - Campus Uithof Huisartsenpraktijk

Blogs

26.05.2015

International Business Studies

Zit de HU voorin of achterin het peleton van Engelstaligonderwijs?
    24.05.2015

Rendementsdenken

Moeten we ons in het onderwijs de vraag blijven stellen: Wat levert 't op?
      19.05.2015

Achter de klas

Je ziet het gebeuren, zogezegd ‘voor je ogen’: het ontstaan van een ander onderwijsconcept. Je voelt het ook, als docent. Studenten zijn het zat.
        18.05.2015

Ria, bedankt

Heb je tips, opmerkingen of keiharde kritiek? Mail Nina!
          12.05.2015

Hoe kies je de juiste school?

Motivatie en de omgeving bepalen het succes van je studie
            12.05.2015

Een naderend kampioenschap

Nu voel ik al weemoed omdat deze tijdloze saamhorigheid voorbij zal gaan. Sneller dan mij lief is. De eerste signalen kondigen zich al aan.
              30.04.2015

Klassengrootte

Hoe jonger, des belangrijker is het om goed kontakt met je leerkracht te hebben.
                18.04.2015

Minder stapelaars

Het aantal stapelaars, op- of doorstromers daalt.
                  16.04.2015

De vraag der vragen

Aangezien het feestje 's ochtends was, viel de optie van een biertje al af. God sta me bij.
                    16.04.2015

Netwerken en net werken

De HU blijkt nog ongebruikte potjes geld te hebben voor opleidingen

20.03.2012

Plezier terug in het onderwijs

Ik vind het een voorrecht dat ik op allerlei schooltypen les heb gegeven en daardoor ervaring op heb kunnen doen met verschillende lesmethoden, schooltypen en leerlingen, later ook studenten. Eén van mijn principes was (en is nog steeds) om de leerlingen met plezier naar school te laten gaan. Als ze dat doen, is al veel gewonnen, want dan zijn ze automatisch gemotiveerder en nemen makkelijker nieuwe stof op.

Ga je niet met plezier naar school en wil je liever spijbelen dan kennis op doen, dan haal je niet het optimale uit je schooltijd. Faciliteren moet de overheid doen. In eerste instantie in een goed geoutilleerd gebouw en materialen, die door de docenten (de laatste jaren professionals genoemd) vormgegeven en gekozen moeten worden.

De staatssecretaris van onderwijs werpt daarentegen alleen maar drempels op en zorgt ervoor dat de helft van de studenten slecht slaapt en ruim de helft extreme frustraties heeft, wat komt uit het Tajectumonderzoek onder 5497 studenten. Maar liefst 40% heeft last van grote stress, wat niet bevorderlijk is voor uitstekende schoolprestaties. Wil je die wel, dan moet je zorgen dat studenten met plezier hun studie kunnen doen. Ook weer niet te veel, want je bent wel op school/universiteit om wat op te steken.

reageer >>