Blogs

26.01.2015

Schaarste aan studenten op HO-Tour

Vidius Studentenunie verbaast zich over het geringe aantal studenten bij de HO-tour van de minister.
    22.01.2015

Weg met de studeermantra

We vinden dat ‘iedereen’ moet studeren. Maar waarom? Chris van der Heijden stoort zich aan het studeermantra.
      20.01.2015

Is er een hogere macht?

Tussen gelovigen en atheïsten heb je nog de ietsisten en de agnosten.
        18.01.2015

Vrijwillig belazerd of niet?

Vrijwilligerswerk geeft veel voldoening, zeker als je het zelf in de hand hebt.
          17.01.2015

Je neemt altijd wat mee van een congres

Behalve inspiratie, krijg je soms ook de presentaties en hoor je potentiële gastsprekers voor in de klas.
            16.01.2015

Congresangst?

Weer wat geleerd op het PIM & VMC lustrumcongres.
              15.01.2015

Beeldtaal domineert

Je luistert niet naar wat ze zeggen, maar je kijkt naar wat ze zeggen.
                14.01.2015

Lekker waggelen

'Schat, we worden dik. In 2015 gaan we naar de sportschool', sprak mijn vriend laatst plechtig.
                  13.01.2015

Duale studies verdwijnen

Leerkrachten varen op woelige baren
                    12.01.2015

Waarom?

Waarom hebben we juist nu behoefte aan snelle en sterke meningen? Reint Jan Renes zoekt een verklaring.

20.03.2012

Plezier terug in het onderwijs

Ik vind het een voorrecht dat ik op allerlei schooltypen les heb gegeven en daardoor ervaring op heb kunnen doen met verschillende lesmethoden, schooltypen en leerlingen, later ook studenten. Eén van mijn principes was (en is nog steeds) om de leerlingen met plezier naar school te laten gaan. Als ze dat doen, is al veel gewonnen, want dan zijn ze automatisch gemotiveerder en nemen makkelijker nieuwe stof op.

Ga je niet met plezier naar school en wil je liever spijbelen dan kennis op doen, dan haal je niet het optimale uit je schooltijd. Faciliteren moet de overheid doen. In eerste instantie in een goed geoutilleerd gebouw en materialen, die door de docenten (de laatste jaren professionals genoemd) vormgegeven en gekozen moeten worden.

De staatssecretaris van onderwijs werpt daarentegen alleen maar drempels op en zorgt ervoor dat de helft van de studenten slecht slaapt en ruim de helft extreme frustraties heeft, wat komt uit het Tajectumonderzoek onder 5497 studenten. Maar liefst 40% heeft last van grote stress, wat niet bevorderlijk is voor uitstekende schoolprestaties. Wil je die wel, dan moet je zorgen dat studenten met plezier hun studie kunnen doen. Ook weer niet te veel, want je bent wel op school/universiteit om wat op te steken.

reageer >>