Blogs

18.11.2014

Jeugdjournaal

Krijgt onze jeugd wel een evenwichtig beeld als ze achter de buis zitten?
16.11.2014

Jetje Bussemaker schrijft

Strookt wat Bussemaker in fd zegt wel met de werkelijkheid?
    15.11.2014

Jeugdjournaals in de wereld

Objectieve nieuwsvoorziening voor de jeugd is essentieel
      14.11.2014

Gala van de Wetenschap

Niet 't populariseren maar de 'verdijkgraving' van de wetenschap

Positief schoolklimaat

We lopen graag achter leiders, goeroes, apostelen en profeten aan.

Verslaafden op het kerkhof

De prachtige jungle en de verslaafden op het kerkhof: nee, Suriname is niet te vergelijken met Nederland.

De dichttimmerfabriek

De dichttimmerlui willen: Beheersing. Controle. Uniformiteit. Maar klonen en robotten komen uit de staalfabriek.
              12.11.2014

Motivatie binnenstebuiten

Er is een onderhandelingscultuur ontstaan tussen jongeren en hun ouders en docenten
                12.11.2014

Ik ga winnen

Laten we er samen voor zorgen dat ik niet eindig als een gefrustreerde huisvrouw op het Viva-forum.
                  11.11.2014

Stroomstoot

Zou jij vrijwillig een armband omdoen die jou bij ongewenst gedrag een stroomstoot geeft?

20.03.2012

Plezier terug in het onderwijs

Ik vind het een voorrecht dat ik op allerlei schooltypen les heb gegeven en daardoor ervaring op heb kunnen doen met verschillende lesmethoden, schooltypen en leerlingen, later ook studenten. Eén van mijn principes was (en is nog steeds) om de leerlingen met plezier naar school te laten gaan. Als ze dat doen, is al veel gewonnen, want dan zijn ze automatisch gemotiveerder en nemen makkelijker nieuwe stof op.

Ga je niet met plezier naar school en wil je liever spijbelen dan kennis op doen, dan haal je niet het optimale uit je schooltijd. Faciliteren moet de overheid doen. In eerste instantie in een goed geoutilleerd gebouw en materialen, die door de docenten (de laatste jaren professionals genoemd) vormgegeven en gekozen moeten worden.

De staatssecretaris van onderwijs werpt daarentegen alleen maar drempels op en zorgt ervoor dat de helft van de studenten slecht slaapt en ruim de helft extreme frustraties heeft, wat komt uit het Tajectumonderzoek onder 5497 studenten. Maar liefst 40% heeft last van grote stress, wat niet bevorderlijk is voor uitstekende schoolprestaties. Wil je die wel, dan moet je zorgen dat studenten met plezier hun studie kunnen doen. Ook weer niet te veel, want je bent wel op school/universiteit om wat op te steken.

reageer >>