Jans Kerkhof - Campus Uithof Huisartsenpraktijk   Van Reijen zoekt jou! Voor een uitdagende bijbaan!

Blogs

07.02.2016

Succes Le Grand Départ 2015

Een uitgebreid onderzoek bewijst het succes van Le Grand Départ in Utrecht vorig jaar.
    06.02.2016

Opleidingsniveau stijgt

Ondanks het stijgende opleidingsniveau in ons land blijft onderwijs een wereldwijde zorg.
      05.02.2016

Gratis hoger onderwijs

Ons hoger onderwijs wordt steeds duurder, terwijl het in sommige landen om ons heen gratis is.
        03.02.2016

Lessen voor docenten (14): Weet de namen van je studenten!

Zeg nooit meer: ik kan geen namen onthouden. Volg de vijf tips en het wordt een stuk gemakkelijker.
          02.02.2016

Over de Hellofresh-rel en andere agressieve marketing van foute partners.
            27.01.2016

Lessen voor docenten (13): Vier tips om alle studenten te activeren

Met jouw vragen zet je het denken van de studenten in gang. Maar hoe zorg je dat alle studenten meedoen?
            Remko van Broekhoven
            25.01.2016

Echte mannen

De maandelijkse column van Remko van Broekhoven, docent journalistiek. Ditmaal over seks, Keulen en mannelijkheid.
              20.01.2016

Lessen voor docenten (12): wees een goed gastheer vanaf de start!

Een veel gehoorde klacht van docenten is dat zij nooit eens gewoon met de les kunnen beginnen. Hoe voorkom je dit?
                19.01.2016

Golfbeweging in bioscoopbezoek

Afgelopen jaar was toevallig een goed bioscoopjaar. Maar dat is niet altijd het geval geweest.
                  18.01.2016

Doe mij maar een tosti

Nina Juffermans loopt stage en zit ineens op een nieuwjaarsborrel die om negen uur is afgelopen.

20.03.2012

Plezier terug in het onderwijs

Ik vind het een voorrecht dat ik op allerlei schooltypen les heb gegeven en daardoor ervaring op heb kunnen doen met verschillende lesmethoden, schooltypen en leerlingen, later ook studenten. Eén van mijn principes was (en is nog steeds) om de leerlingen met plezier naar school te laten gaan. Als ze dat doen, is al veel gewonnen, want dan zijn ze automatisch gemotiveerder en nemen makkelijker nieuwe stof op.

Ga je niet met plezier naar school en wil je liever spijbelen dan kennis op doen, dan haal je niet het optimale uit je schooltijd. Faciliteren moet de overheid doen. In eerste instantie in een goed geoutilleerd gebouw en materialen, die door de docenten (de laatste jaren professionals genoemd) vormgegeven en gekozen moeten worden.

De staatssecretaris van onderwijs werpt daarentegen alleen maar drempels op en zorgt ervoor dat de helft van de studenten slecht slaapt en ruim de helft extreme frustraties heeft, wat komt uit het Tajectumonderzoek onder 5497 studenten. Maar liefst 40% heeft last van grote stress, wat niet bevorderlijk is voor uitstekende schoolprestaties. Wil je die wel, dan moet je zorgen dat studenten met plezier hun studie kunnen doen. Ook weer niet te veel, want je bent wel op school/universiteit om wat op te steken.

reageer >>