Blogs

23.02.2015

Hypes & Trends

Kleine dingen kunnen het begin zijn van iets groots.
    19.02.2015

Vier jaar verder

Hoe groter de hogeschool of universiteit, hoe moeilijker te veranderen
    18.02.2015

Anns studiehouding

Een voorbeeld van een gemotiveerde (Keniaanse) studente.
      16.02.2015

Kennen wij de Chinezen?

De culturele baggage van een Chinese student is echt anders
        12.02.2015

Modern onderwijs

Al jaren verbaas ik me erover dat ons onderwijssysteem al eeuwen onveranderd is – en dat terwijl de rest, ja alles, wél veranderde.
          10.02.2015

Docenten, maak je eigen tentamen!

Wat nou als we testen wat voor cijfer docenten halen voor hun eigen tentamen? Zouden ze het aandurven, die docenten van de HU? Zullen we het gewoon proberen?
            09.02.2015

Vieze plaatjes

Gruwelijke foto’s op Nederlandse sigarettenpakjes helpen niet om het roken tegen te gaan, concludeert Reint Jan Renes.
              06.02.2015

Open brief aan Mireille

Wie ben jij? Welke talenten wil jij inzetten om de wereld mooier te maken?
                05.02.2015

Bezuiniging op Olympos raakt HU-student hard

De HU vermindert subsidie aan Sportcentrum Olympos van drie naar twee ton.
                  26.01.2015

Schaarste aan studenten op HO-Tour

Vidius Studentenunie verbaast zich over het geringe aantal studenten bij de HO-tour van de minister.

20.03.2012

Plezier terug in het onderwijs

Ik vind het een voorrecht dat ik op allerlei schooltypen les heb gegeven en daardoor ervaring op heb kunnen doen met verschillende lesmethoden, schooltypen en leerlingen, later ook studenten. Eén van mijn principes was (en is nog steeds) om de leerlingen met plezier naar school te laten gaan. Als ze dat doen, is al veel gewonnen, want dan zijn ze automatisch gemotiveerder en nemen makkelijker nieuwe stof op.

Ga je niet met plezier naar school en wil je liever spijbelen dan kennis op doen, dan haal je niet het optimale uit je schooltijd. Faciliteren moet de overheid doen. In eerste instantie in een goed geoutilleerd gebouw en materialen, die door de docenten (de laatste jaren professionals genoemd) vormgegeven en gekozen moeten worden.

De staatssecretaris van onderwijs werpt daarentegen alleen maar drempels op en zorgt ervoor dat de helft van de studenten slecht slaapt en ruim de helft extreme frustraties heeft, wat komt uit het Tajectumonderzoek onder 5497 studenten. Maar liefst 40% heeft last van grote stress, wat niet bevorderlijk is voor uitstekende schoolprestaties. Wil je die wel, dan moet je zorgen dat studenten met plezier hun studie kunnen doen. Ook weer niet te veel, want je bent wel op school/universiteit om wat op te steken.

reageer >>