Blogs

Blog
24.04.2014

Over tien jaar bestaat Google niet meer

Stilstand is achteruitgang en veranderen is ademhalen,
  Blog
  23.04.2014

  Afstuderen in Ethiopië (1)

  Waarom kies je voor je afstudeerproject voor een van de armste landen van de wereld? Student Harro van Dam legt het uit.
  Blog
  23.04.2014

  4 must-read boeken

  Hier zijn de boeken die je gelezen móét hebben voordat je van school gaat.
  Blog
  23.04.2014

  Afstudeerrichtingen worden minoren

  Beperkt is het mogelijk om minoren ook in het tweede semester te volgen
  Blog
  22.04.2014

  De wereld is van en voor iedereen

  Egoïsme en landjepik hoort niet bij tolerantie
   Blog
   21.04.2014

   Mijmer jij ook weleens?

   Tijdnemen om eens terug te denken kan geen kwaad
    Blog
    20.04.2014

    Opleiding tot eventmanager is populair

    In augustus 2011 suggereerde Paul Schnabel om met dit soort opleidingen te stoppen.
     Blog
     19.04.2014

     Onderwijsvernieuwing is cultuuromscholing

     Zijn er hbo-docenten die verschillende culturen aanvoelen?
      Blog
      18.04.2014

      Tot vervelens toe toetsing

      Ervaringsdeskundigen zeggen het al jaren en nu ook lectoren
      Blog
      17.04.2014

      HU-verkiezingen: op eigen kracht

      Joost Ansems stelt zichzelf opnieuw kandidaat voor de Hogeschoolraad - maar wel onder eigen vlag. Waarom deze overstap?

      Blog
      24.03.2012

      Bouterse onze verlosser

      Bobby Spier loopt voor haar studie journalistiek voor drie maanden stage in Suriname en blogt vanuit Paramaribo.

      ''Handen af van Bouterse!'' - ''Bouterse onze verlosser!'' - ''Bouterse, I love you''. Een menigte van drieduizend schreeuwende en joelende mensen hebben zich verzameld op het Onafhankelijkheidsplein. Pamfletten met een foto van Ruben Rozendaal met daarboven de tekst 'LEUGENAAR' worden uitgedeeld door leden van de Nationaal Democratische Partij (NDP), terwijl op de achtergrond 'One Love' van Bob Marley door de speakers scheldt. Er staat nog net geen 'Wanted - één miljoen SRD' op zijn voorhoofd. Terwijl in de rechtbank te Boxel de doodzieke Rozendaal een verklaring aflegt tegen hoofdverdachte Desi Bouterse in het 8 december strafproces, wordt er bij De Nationale Assamblee onderhandeld over de Amnestiewet: een wet die betrokkenen bij de Decembermoorden zou vrijwaren van vervolging.

      Op het plein hangt een gespannen sfeer. ''Nederland heeft ons kapot gemaakt! De geschiedenis van Suriname is de schuld van Nederland, wij zijn voor Amnestie!'', wordt er naar ons blanken geschreeuwd. Een aantal kijken mij vernietigend aan, alsof ik persoonlijk verantwoordelijk ben voor deze hachelijke situatie. Een deel van het volk heeft zich verzameld om steun te betuigen aan hun president, een voor mij bijna onvoorstelbare situatie. Na een aantal gesprekken komt het ware verhaal naar boven: ''Ik ben tegen de wet'', fluistert een Surinaamse ambtenaar, terwijl hij schichtig om zich heen kijkt. ''Ik moest me alleen op het plein melden, anders zou ik geen loon ontvangen of zelfs mijn baan verliezen.'' Twee vissers uit Frans Guyana kijken bedenkelijk naar de pamfletten. ''Who's this guy?'', vragen ze zich hardop af.  Met hen honderd anderen die niet weten wat de Decembermoorden inhouden, en zich afvragen waarom anderen zo'n afkeer koesteren tegenover hun leider. 

      In de rechtbank verklaart Ruben Rozendaal onder ede dat Bouterse twee slachtoffers, Cyrill Daal en Soerindre Rambocus, persoonlijk heeft doodgeschoten. Volgens Rozendaal kan Bouterse vergeleken worden met de Godfather - het waren brute en laffe moorden. De president reageert laconiek met de woorden ''Mi na Gado pikin, neks no kan broko mi'' wat zoiets betekent als ''ik ben een kind van God en niets zal mij treffen''. Hij komt vrijdagmiddag breed lachend op het Onafhankelijkheidsplein aan, waar hij door de menigte wordt ontvangen als een ware ster. Wij worden verdrukt en meegenomen richting het podium, waar hij een toespraak houdt voor zijn volk. Met zijn gladgestreken pak en grote zonnebril pakt hij het hele publiek in. Iedereen schreeuwt, juicht, joelt en wil hem aanraken. Mensen moeten hun tranen en liefde voor hem bedwingen. 

      Een groot deel van de bevolking is opgetrommeld uit het binnenland in ruil voor eten. Ik besef  dat ik bij een historische dag aanwezig ben. Ruben Rozendaal is de eerste en de enige getuige die een belastende verklaring heeft afgelegd tegen Desi Bouterse. Gisteren zou om twaalf uur de schouwing plaatsvinden bij Fort Zeelandia, maar wegens het gevaar voor represailles was deze afgeschaft. Rozendaal is veranderd in een wandelende schietschijf, maar het maakt hem niets meer uit. Het zal geen jaren meer duren voordat hij overlijdt en de waarheid bleef hem achtervolgen. Het wordt hoog tijd dat de nog levende verdachten gaan spreken, voordat het te laat is. Maar of dit goed zal zijn voor Suriname, dat is de vraag....

       

      Reacties

      Ruben Rozendaal zou de eerste en enige getuige zijn die een belastende verklaring heeft afgelegd tegen Bouterse, schrijf je. Rozendaal heeft verklaard dat hij Bouterse heeft gezien in het Fort Zeelandia en wel op 8 december. Hij is echter niet de enige. Onder anderen Onno Flohr en Soepardi Moeslikan hebben gezegd Bouterse die dag gezien te hebben. Er wordt verondersteld dat de liquidatie van de vijftien slachtoffers niet in de nacht van 8 op 9 december maar op verschillende tijdstippen op 8 december plaatsvond. De schouw is wel degelijk doorgegaan 23 maart, alleen op een later tijdstip.Bouterse zou tegen Rozendaal gezegd hebben dat hij eigenhandig twee slachtoffers had doodgeschoten. Rozendaal heeft dat dus niet zelf gezien, maar van Bouterse gehoord. Dit ter aanvulling.
      Ellen de Vries

      reageer >>

      You are here