Jans Kerkhof - Campus Uithof Huisartsenpraktijk

  

Blogs

Blog
06.02.2016

Opleidingsniveau stijgt

Ondanks het stijgende opleidingsniveau in ons land blijft onderwijs een wereldwijde zorg.
  Blog
  05.02.2016

  Gratis hoger onderwijs

  Ons hoger onderwijs wordt steeds duurder, terwijl het in sommige landen om ons heen gratis is.
   Blog
   03.02.2016

   Lessen voor docenten (14): Weet de namen van je studenten!

   Zeg nooit meer: ik kan geen namen onthouden. Volg de vijf tips en het wordt een stuk gemakkelijker.
    Blog
    02.02.2016

    Hallo

    Over de Hellofresh-rel en andere agressieve marketing van foute partners.
     Blog
     27.01.2016

     Lessen voor docenten (13): Vier tips om alle studenten te activeren

     Met jouw vragen zet je het denken van de studenten in gang. Maar hoe zorg je dat alle studenten meedoen?
     Remko van Broekhoven
     Blog
     25.01.2016

     Echte mannen

     De maandelijkse column van Remko van Broekhoven, docent journalistiek. Ditmaal over seks, Keulen en mannelijkheid.
      Blog
      20.01.2016

      Lessen voor docenten (12): wees een goed gastheer vanaf de start!

      Een veel gehoorde klacht van docenten is dat zij nooit eens gewoon met de les kunnen beginnen. Hoe voorkom je dit?
       Blog
       19.01.2016

       Golfbeweging in bioscoopbezoek

       Afgelopen jaar was toevallig een goed bioscoopjaar. Maar dat is niet altijd het geval geweest.
        Blog
        18.01.2016

        Doe mij maar een tosti

        Nina Juffermans loopt stage en zit ineens op een nieuwjaarsborrel die om negen uur is afgelopen.
         Blog
         17.01.2016

         Hoe lang bewaar je rapporten?

         De opkomst van video en het veranderend kijkgedrag.

          Blog
          24.03.2012

          Bouterse onze verlosser

          Bobby Spier loopt voor haar studie journalistiek voor drie maanden stage in Suriname en blogt vanuit Paramaribo.

          ''Handen af van Bouterse!'' - ''Bouterse onze verlosser!'' - ''Bouterse, I love you''. Een menigte van drieduizend schreeuwende en joelende mensen hebben zich verzameld op het Onafhankelijkheidsplein. Pamfletten met een foto van Ruben Rozendaal met daarboven de tekst 'LEUGENAAR' worden uitgedeeld door leden van de Nationaal Democratische Partij (NDP), terwijl op de achtergrond 'One Love' van Bob Marley door de speakers scheldt. Er staat nog net geen 'Wanted - één miljoen SRD' op zijn voorhoofd. Terwijl in de rechtbank te Boxel de doodzieke Rozendaal een verklaring aflegt tegen hoofdverdachte Desi Bouterse in het 8 december strafproces, wordt er bij De Nationale Assamblee onderhandeld over de Amnestiewet: een wet die betrokkenen bij de Decembermoorden zou vrijwaren van vervolging.

          Op het plein hangt een gespannen sfeer. ''Nederland heeft ons kapot gemaakt! De geschiedenis van Suriname is de schuld van Nederland, wij zijn voor Amnestie!'', wordt er naar ons blanken geschreeuwd. Een aantal kijken mij vernietigend aan, alsof ik persoonlijk verantwoordelijk ben voor deze hachelijke situatie. Een deel van het volk heeft zich verzameld om steun te betuigen aan hun president, een voor mij bijna onvoorstelbare situatie. Na een aantal gesprekken komt het ware verhaal naar boven: ''Ik ben tegen de wet'', fluistert een Surinaamse ambtenaar, terwijl hij schichtig om zich heen kijkt. ''Ik moest me alleen op het plein melden, anders zou ik geen loon ontvangen of zelfs mijn baan verliezen.'' Twee vissers uit Frans Guyana kijken bedenkelijk naar de pamfletten. ''Who's this guy?'', vragen ze zich hardop af.  Met hen honderd anderen die niet weten wat de Decembermoorden inhouden, en zich afvragen waarom anderen zo'n afkeer koesteren tegenover hun leider. 

          In de rechtbank verklaart Ruben Rozendaal onder ede dat Bouterse twee slachtoffers, Cyrill Daal en Soerindre Rambocus, persoonlijk heeft doodgeschoten. Volgens Rozendaal kan Bouterse vergeleken worden met de Godfather - het waren brute en laffe moorden. De president reageert laconiek met de woorden ''Mi na Gado pikin, neks no kan broko mi'' wat zoiets betekent als ''ik ben een kind van God en niets zal mij treffen''. Hij komt vrijdagmiddag breed lachend op het Onafhankelijkheidsplein aan, waar hij door de menigte wordt ontvangen als een ware ster. Wij worden verdrukt en meegenomen richting het podium, waar hij een toespraak houdt voor zijn volk. Met zijn gladgestreken pak en grote zonnebril pakt hij het hele publiek in. Iedereen schreeuwt, juicht, joelt en wil hem aanraken. Mensen moeten hun tranen en liefde voor hem bedwingen. 

          Een groot deel van de bevolking is opgetrommeld uit het binnenland in ruil voor eten. Ik besef  dat ik bij een historische dag aanwezig ben. Ruben Rozendaal is de eerste en de enige getuige die een belastende verklaring heeft afgelegd tegen Desi Bouterse. Gisteren zou om twaalf uur de schouwing plaatsvinden bij Fort Zeelandia, maar wegens het gevaar voor represailles was deze afgeschaft. Rozendaal is veranderd in een wandelende schietschijf, maar het maakt hem niets meer uit. Het zal geen jaren meer duren voordat hij overlijdt en de waarheid bleef hem achtervolgen. Het wordt hoog tijd dat de nog levende verdachten gaan spreken, voordat het te laat is. Maar of dit goed zal zijn voor Suriname, dat is de vraag....

           

          Reacties

          Ruben Rozendaal zou de eerste en enige getuige zijn die een belastende verklaring heeft afgelegd tegen Bouterse, schrijf je. Rozendaal heeft verklaard dat hij Bouterse heeft gezien in het Fort Zeelandia en wel op 8 december. Hij is echter niet de enige. Onder anderen Onno Flohr en Soepardi Moeslikan hebben gezegd Bouterse die dag gezien te hebben. Er wordt verondersteld dat de liquidatie van de vijftien slachtoffers niet in de nacht van 8 op 9 december maar op verschillende tijdstippen op 8 december plaatsvond. De schouw is wel degelijk doorgegaan 23 maart, alleen op een later tijdstip.Bouterse zou tegen Rozendaal gezegd hebben dat hij eigenhandig twee slachtoffers had doodgeschoten. Rozendaal heeft dat dus niet zelf gezien, maar van Bouterse gehoord. Dit ter aanvulling.
          Ellen de Vries

          reageer >>

          You are here