Columns

Bestaat sociaal kapitalisme?

In de loop der eeuwen verandert een beroep, of verdwijnt het soms zelfs, zoals dat van letterzetter. Het beroep van onderwijzer verandert mede door de digitale hulpmiddelen. Hoewel de basisscholen voor 90 procent uit onderwijzeressen bestaat, schijn je dat niet meer te mogen zeggen. Er werken alleen maar onderwijzers. Ik heb al eerder geageerd tegen het verdwijnen van de vrouwelijke vormen in de taal (gelukkig niet in de reële wereld).

Met een veel kleiner gehoor dan Kees van Kooten vind ik ook dat er teveel Engelse woorden onze taal binnensluipen. Dat Engelse woord betekent net iets anders, zegt men dan. Dit lees ik ook in een stuk van Walter Vermeulen van de Universiteit Utrecht, die betoogt dat entrepreneurship een veel dynamischer betekenis heeft dan ondernemerschap.

Een entrepreneur is in zijn ogen een duizendpoot, die bedrijfsintern-gerichte managementvaardigheden en de naar buiten gerichte netwerk- en communicatie-vaardigheden van de ‘zakenman’ of manager’ evengoed beheerst; maar de essentie is dat de entrepreneur de motor is achter verandering en vernieuwing. Alsof een goed ondernemer dit niet is.
De Harvardprofessoren Porter en Kramer worden erbij gehaald die ‘duurzaam ondernemerschap’ omschrijven als een nieuwe vorm van open en transparant kapitalisme. Bang als Amerikanen zijn om het woord sociaal te gebruiken, wordt het dus geen sociaal kapitalisme.