Columns

1 februari

Nu heb ik gehoord, dat je je studiefinanciering terugkrijgt, als je op 1 februari met je studie stopt.

Beste Joop
Ik ben eerstejaars ruimtelijke ordening en planologie. Wij hebben even geen decaan, dus ik leg mijn vraag maar aan u voor. Ik heb tijdens de kerst nogal zitten piekeren over mijn studie. Ik vind de studie echt heel interessant, maar ik heb twijfels of het me gaat lukken. Het gaat niet heel slecht, maar bepaald ook niet flitsend. Nu heb ik gehoord, dat je je studiefinanciering terugkrijgt, als je op 1 februari met je studie stopt. Het vervelende is, dat ik in februari nog een aantal tentamens heb, die me misschien meer inzicht geven in mijn capaciteiten. Daarna krijg ik een voorlopig studieadvies. Probleem is ook, dat ik niet zou weten wat ik anders moet studeren. Ik vind dit echt een leuk vak.
Pieter

Beste Pieter,
Mijn antwoord is heel simpel: gewoon doorgaan. Die studiefinanciering is nauwelijks een relevante factor. Je krijgt hem namelijk ook helemaal niet terug. Wat speelt er dan wel? Als een student, die net als jij voor de eerste keer in het hoger onderwijs studeert per 1 februari zijn stufi stopzet, dan beloont de minister dat. Die vijf maanden basisbeurs en OV-jaarkaart worden omgezet in een gift. Normaal gesproken worden beurs en OV-jaarkaart pas omgezet in een gift als je een diploma haalt. Deze regel is eigenlijk alleen maar relevant voor de student die na vijf maanden al zeker weet dat hij nooit een diploma in het hoger onderwijs gaat halen. Jij doet gelukkig een studie die je aantrekkelijk vindt. Je weet alleen niet zeker of je het aankunt. Misschien heb je, zoals zo veel eerstejaars, aanloopproblemen. Praat daar eens over met je studieloopbaanbegeleider.
Aan het eind van het jaar weet je wel of je die studie aankunt. Misschien krijg je een negatief advies. De normering voor het bindend studieadvies neemt geen aanloopproblemen en verbeteringcurves mee. Die telt alleen maar dom punten op. Vervelend. Maar als jij straks denkt, dat je het wel kunt, bijvoorbeeld omdat het tweede semester aanmerkelijk beter ging, laat je dan niet kisten en begin opnieuw. Je kunt deze studie op vier andere hogescholen doen. Jouw advies telt alleen voor de HU. Ga ervoor, zou ik zeggen!

Joop Mulderij, studentendecaan faculteit Gezondheidszorg

Advertentie

Banner HU 2016