Nieuws

‘Batavieren, wordt allemaal stamceldonor!’

Inzameling tijdens studentenrace.

Tijdens de Batavierenrace gaat stichting Matchis opnieuw stamceldonoren werven. Vorig jaar ging het heel goed: toen lieten driehonderd deelnemers en feestgangers zich overtuigen.

Zo’n 8.500 studenten rennen zaterdag 29 april van Nijmegen door Duitsland en de Achterhoek naar Enschede. De estafetteloop is ruim 175 kilometer lang en is verdeeld in 25 etappes. De race wordt voor de 45ste keer gelopen.

Na afloop is er altijd een groot feest en net als vorig jaar is ook de stichting Matchis erbij. ‘We hebben wel vaker acties op locatie’, vertelt Margot van den Akker van de stichting. ‘Dan zijn we al blij als we vijftig of zestig nieuwe donoren werven. Maar bij de Batavierenrace waren het er driehonderd. Dat aantal hopen we nu weer te halen.’

Met geschikte stamcellen van een donor kunnen bloedziektes als leukemie bestreden worden. Het is meestal een kwestie van leven of dood. Er zijn veel aanmeldingen nodig, omdat het moeilijk is een match te vinden. Een donor en een patiënt doen mee aan een speciale VIP-loop en beantwoorden vragen. Verder is er een team aanwezig om voorlichting te geven.

Wangslijm
Wie zich inschrijft, moet wangslijm afstaan voor een ‘weefseltypering’. Het weefseltype komt in een wereldwijde database te staan. Als er voor patiënten geen geschikte donor in de directe familie is (en dat geldt voor zeventig procent van hen), dan zoekt de arts in deze database.

De kans dat je daadwerkelijk stamcellen gaat doneren, is overigens klein, zegt Van den Akker. ‘Er staan ongeveer 150 duizend Nederlanders geregistreerd en we verwachten dat er dit jaar ongeveer honderd gevraagd worden.’

Na enkele tests om te kijken of de potentiële donor gezond genoeg is – die mag geen risico lopen bij het afnemen van stamcellen – worden ze een dag in het ziekenhuis opgenomen. Daar worden een paar uur lang stamcellen uit hun bloed gefilterd. De donor kan ook onder narcose gaan en de stamcellen uit zijn beenmerg laten halen.

Iedereen tussen de achttien en de vijftig jaar kan zich aanmelden om donor te worden. ‘We hebben het liefst jonge mensen’, zegt Van den Akker, ‘want dan is de kans groter dat de stamceltransplantatie slaagt.’

Advertentie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *